06/15/11 12:52
(http://radiomilena.com/)

Слънчев бряг ще се променя към европейска визия и облик

Слънчев бряг уверено върви по единствената алтернатива на своето развитие в бъдеще – европейска визия и качество на обслужването. Тази цел е постижима, въпреки натрупаните проблеми, но около нея се обединяват всички, които имат грижа за българския туризъм и са отговорни за международния имидж на България.

 

Години наред най-старият, най-големият и популярен морски курорт на Българското черноморско крайбрежие, е привлекателна сила за стотици хиляди туристи от чужбина и страната. С увеличаването на броя на легловата база и заведенията за обществено хранене и развлечения, нарастнаха и оплакванията от страна на гостите на комплекса от редица негативни  обстоятелства:

  1. увеличената  престъпност;
  2. регламентирани и нерагламентирани търговски дейности в региона;
  3. лавинообразно увеличения на временно поставяеми обекти, по ориенталски предлагащи всякакъв вид стоки и услуги, закриващи красотата на плажната ивица и подстъпите към самите хотели;
  4. хаотичното и възпрепятстващо нормалния ритъм на движение по алеите на комплекса на всякакъв вид превозни средства и атракциони;
  5. нетърпимия шум от нощните заведения и локали разположени на територията на комплекса;
  6. станалите през последните години печално известни прояви на обикалящи нощните заведения безконтролни организирани младежки групи в явно нетрезво състояние;
  7. нерегламентирани таксиментрови услуги, ограбващи гостите на комплекса;

 

Всеки летен сезон започва с тематични срещи с представители на Община Несебър, Органите на властта – ОДВР, РУП – Несебър, представители на  водещите за региона Туроператори и Посланици на съответните чужди държави, от които посрещаме туристи в страната. Проблемите, години наред, винаги са едни и същи и описани накратко по- горе.

 

Всеки летен сезон се чуват еднакви упреци от страна на хотелиери и инвеститори в региона – „къде е държавата?” и „да се спрат беззаконията в комплекса!”.

Сега обаче, когато Държавата, чрез собственика на инфраструктурата на комплекса „Слънчев бряг” АД, най-после предприе ПЪРВИТЕ ВЪЗМОЖНИ И КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНИ СТЪПКИ за въвеждане на законов ред и осигуряване сигурността и безопасността на пребиваването на гостите на комплекса, една позната част от собственици на обекти в Слънчев бряг реагира светкавично и негативно на предприетите от дружеството инициативи, за да защити собствените си икономически интереси, като си позволи по същество да се обяви срещу реда и закоността и срещу Държавата, като единствен възможен и реален  регулатор на процесите.

 

Съветът на Директорите на „Слънчев бряг” АД момента на встъпването си в длъжност добронамерено се опитва да води нормален и продуктивен диалог със   „Съюз на Собствениците”. Проведени бяха не една и две формални и неформални срещи с УС и редови членове на съюза, където бяха обсъдени ВСИЧКИ ДЕТАЙЛИ по предложенията ни за въвеждане на нов и приемлив за всички  ред в комплекса.

 

Така например публикуваните и действащи към момента вътрешни правила са съгласувани с УС на Съюза на Собствениците, таксиметрови превозвачи чрез легитимните им две сдружения и основни доставчици на стоки в комплекса и в насока на това има писмени  документи.

 

Целите, които си е поставило дружеството „Слънчев бряг” АД, което е публично дружество  със 75 % държавно участие са:

  1. ограничаване и регламентиране на алейната търговия и ограничаване на броя на временните обекти, ведно с налагане на нова естетична визия на тези обекти и изваждането им от сивия сектор на опериране; следва да се има предвид, че до момента за ползваните алеи „Слънчев бряг” АД не е получавало нито един лев приходи в последните 10 години. Означава ли това , че през това време е нямало алейни търговци  на територията на комплекса. Въпросът е риторичен и наивен защото всички знаят обективната истина.
  2. ограничаване на броя на движещите се денонощно всякакъв вид МПС , както и голф-колички, музикални рикиши и всякакъв вид превозни средства, които възпрепятстват движението на пешеходците, поставят в опасност живота и здравето им и нормалното обслужване на туристите;
  3. създаване на регулирана организация на движение по алеите на комплекса – еднопосочно движение с ограничение на скоростта, контрол на движението и създаване на синя зона за паркиране.
  4. регулиране на таксиметровите услуги като брой участници в тази дейност, качеството на услугите  и максимално допустими цени, което е създавало години наред негативен имидж на дестинацията;
  5. регулиране и държавно контролиране на прословутите групи ”БАР КРОУЛ”, обикалящи комплекса от бар в бар и създаващи условия за безредици, шум и оплаквания от страна на останалата част от гостите на курорта, заедно с изваждане на дейността им от сивия сектор на икономиката;
  6. необходимото поддържане на общата инфраструктура, алеи, осветление, озеленяване, подмяна на бордюри и асфалтови настилки, така че комплексът да придобие нова визия и привлекателна сила;
  7. възстановяване на неизползвания и рушащ се до това лято ЦЕНТРАЛЕН МОСТИК в комплекса – символ на КК Сл.бряг и създаване на условия за поминък за над 30 местни несебърски лодкари;
  8. възстановяване на напълно унищожената Оранжерия, собственост на дружеството и превръщането и в работеща Ботаническа градина – такава каквато я помним.

 

Това са стъпките които считаме за наложителни, смислени и в общ интерес за всички развиващи дейност в комплекса.

 

Следва да се подчертае, че всяка една от предприетите инициативи от ръководството на „Слънчев бряг” АД са основани  на правата и задълженията определени в българските закони.

 

Всяка една от инициативите ни е под строгия надзор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Държавна финансова инспекция, контролните органи за публични дружества и други контролни и надзорни органи с които дружеството е в непрекъснат контакт.

 

Зад всеки от предприетите актове от дружеството стоят официални документи, доказващи правата ни.

 

Пускането в експлоатация и реиновирането на Централен мостик е едно от постиженията на „Слънчев бряг” АД. Мостикът, за съжаление, е единствения, който остана от няколко по целия плаж, след като останалите бяха разрушени и нарязани за скрап през последните години. Така курортния комплекс бе застрашен да остане без никаква връзка с морето и без възможност на него да акустират плавателни съдове. Твърденията, че мостикът, който е собственост на дружеството е ремонтиран незаконно са груба манипулация. По случая се е произнесла писмено единствената институция, компетентна за това – РДНСК. В специално писмо до всички заинтересовани страни дирекцията за строителен контрол е заявила, че всички дейности по осъществяване на ремонта и пускането на Централен мостик са законни. Спекулациите за обратното са личностно мнение, което няма никаква юридическо основание.

 

С оглед на статута на Съвета на директорите, няма фактическа възможност за извършване на закононарушения и в насока на това е красноречивият факт, че никой от лицата, твърдящи че извършваме незаконосъобразни действия не предлага никаква правна конкретика или не предприема съдебно разрешаване на споровете ни.

 

В допълнение би било  интересно да се види какви са икономическите интереси на тази конкретни лица от УС на Съюза на Собствениците, какъв размер данъци те са платили, с какви фирми легални или офшорни осъществяват дейността.  Какви задължения имат към „Слънчев бряг” АД и от кога не са ги обслужвали?

 

Ръководството на Дружеството има пълната подкрепа и одобрение на предприетите мерки и въведените правила от страна на голяма част от хотелиерите, всички Туроператори, доставчици на стоки, таксиметрови превозвачи и други представители на бизнеса в комплекса, които са подготвили нарочна Декларация до Министър Трайчо Трайков – ресорен министър по туризъм – МИЕТ и „Слънчев бряг” АД.

 

На проведената среща на 11.06.2011 г. с Министър Трайков, ясно и категорично бе изявена позицията, че Българската държава, в лицето на овластените лица, застават зад действията на държавното дружество „Слънчев бряг” АД, тъй като то следва изцяло политиката на принципала си. Оценени бяха позициите и усилията на новото ръководство на дружеството за въвеждането най-после на строги, ясни правила за законност, търговски дейности, транспорт и движение в курортния комплекс. Министър Трайков заяви, че това няма алтернатива и е изцяло в интерес както на бизнеса и туристите в Слънчев бряг, така и на целия български туризъм и международния имидж на страната.

 

„Слънчев бряг” АД е публично акционерно дружество със 75 % държавно участие и 25% миноритарни собственици, чиито акции се търгуват на фондова борса и това е реална причина за защиване на икономическите интереси както на държавата, така и на миноритарните собственици.

 

Според задълженията на дружеството е поддръжката на инфраструктурата и алейната мрежа в курорта, като събирането на инфраструктурната такса е вменено от приватизационната политика на АПСК. Собствениците на хотели и терени в Слънчев бряг са се задължили по силата на приватизационните си договори с държавата, да изплащат определена годишна вноска за поддръжка на инфраструктурата, водоснабдяването и електроснабдяването. Ако държавното акционерно дружество не потърси тези изискуеми от договорите такси и не покрива с тях разходите по поддръжката, то подлежи на санкции от страна на НАП, като извършващо дейност в полза на трети лица и разходите не се признават от Националната агенция по счетоводен баланс.

 

По отношение на обвиненията, че има пропускателен режим в Слънчев бряг, също държим ясно да заявим, че подобен режим НЯМА. НЯМА И НЕ СА ПОСТАВЕНИ БАРИЕРИ НА ВХОДОВЕТЕ НА КОМПЛЕКСА, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВЛИЗА СВОБОДНО И НЕОБЕЗПОКОЯВАНО. БАРИЕРИ ИМА ЕДИНСТВЕНО НА ИЗХОДНИТЕ ПУНКТОВЕ, ПО РАЗРАБОТЕНАТА ОТ ДРУЖЕСТВОТО И МВР СИСТЕМА ЗА СИГУРНОСТ, ЗА ДА СЕ УЛЕСНЯВА РАБОТАТА НА ПОЛИЦИЯТА ПО ЗАЛАВЯНЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МНОГОБРОЙНИЯ ПРЕСТЪПЕН КОНТИНГЕНТ. „Слънчев бряг” АД извършва КОНТРОЛЕН, а не ПРОПУСКВАТЕЛЕН режим и това е много важно да се разбере и да се разграничи.  Съществуват съществени разлики между двете системи.

-         “Пропусквателен” е режимът при който се налага ограничаване на достъпа, с цел събиране на входна такса.

-         “Контролен” е режимът при който няма ограничаване на достъпа и няма събиране на входни такси, но се проследява достъпа на лицата от специално опълномощени служители, с търсеното ниво на сигурност и безопасност.

 

Инфраструктурата на комплекса са алейни пространства, алейно осветление малкото останали озеленени  площи, собствената Ви К мрежа и други активи на „Слънчев бряг” АД са богатства, добити със средствата на дружеството, включително приходи от приватизацията на обекти в дружеството. Това са вложени в материални активи пари на българската държава и българския  народ. Призивите да се подаряват тези активи на община Несебър, да се ликвидира „Слънчев бряг” АД и да се разпродаде имуществото му, нямат нищо общо с икономическата практика, с отговорното стопанско отношение и с българския  закон. Такива лозунги не са в интерес на българското общество, но обслужват частните, лични, конюнктурни интереси на група  хора. Това са хотелиери в комплекса, но някои от тях са и едновременно общински съветници, или лица с голямо влияние в органите на местната власт в Несебър.

 

 

Съвет на директорите

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/15/11 12:52 http://radiomilena.com/news/?p=13001
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване