06/15/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Спасяват гръцките банки с 20 млрд. евро

Правителствата от еврозоната ще трябва да развържат кесиите с още 20 млрд. евро, за да избегнат срив на банковата система в затъналата в дългове Гърция. Това предвижда германският план, предложен на финансовите министри на еврозоната в средата на седмицата, съобщи „Файненшъл таймс“. В документи, цитирани от изданието, се казва, че на Гърция неизбежно ще се наложи да поиска допълнителни средства за рекапитализацията на банките, ако се удължи падежът на книжата на страната. Подобно действие ще се сметне от рейтинговите агенции като "частичен фалит". Припомняме, че в началото на седмицата една от най-влиятелните от тях - Standard & Poors, понижи дългосрочния банков рейтинг на Гърция до ССС, която е само на две степени от банкрута и е най-лошият в света.
Проблемите с Гърция и необходимостта от нов спасителен пакет станаха повод за среща на финансовите министри на еврозоната през седмицата. Те обсъдиха различни варианти за евентуалното включване на частните инвеститори в новата финансова инжекция, без обаче да се стига до неконтролиран фалит на Атина. Министрите не стигнаха до консенсус.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи доброволна замяна на книжата на частните облигационери с такива с по-дълъг срок от 7 години. Така Берлин иска да даде време на Гърция да се възстанови и да успее да се върне на пазарите, като при подобно преструктуриране на 100% доброволно участие "ще се елиминира нуждата от допълнително финансиране в следващите пет и половина години". В момента Гърция има да получава 57 млрд. евро по първия спасителен пакет от 110 млрд. евро, договорен с ЕЦБ, ЕК и Международния валутен фонд (МВФ) през миналата година.
Другите варианти за спасяването на Атина включват доброволно реинвестиране в книжа с наближаващ падеж. Тези сценарии са предпочитани от ЕЦБ и Франция например, като е малко вероятно да доведе до понижение на рейтинга на облигациите и съответно до допълнително финансиране за банковия сектор на страната.
"Ако в опитите си да намалиш дълга накрая предизвикаш фалит, тогава трябва да финансираш цялата гръцка икономика", предупреди Кристиан Ноайе, директор на централната банка на Франция. "Всичко на всичко цената на преструктурирането вероятно ще превиши ползите от него", възропта на германското предложение и управителят на италианската централна банка Марио Драги, който най-вероятно ще е следващият президент на ЕЦБ. По думите му всички пари, които ще бъдат спестени чрез изплащане на суми, по-малки от дължимите по гръцките облигации, просто ще бъдат похарчени за спасяване на гръцките банки, които ще понесат загуби заради инвестициите си в този тип ценни книжа.
Окончателното решение за новия пакет трябва да бъде взето през следващата седмица след срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни. Но преди това в понеделник финансовите министри на еврозоната ще трябва да излязат с окончателно предложение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване