06/16/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Георгиос Папандреу прави ново правителство

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу съставя нов кабинет в търсене на подкрепа за новите мерки за икономии, съобщи Би Би Си.
Предложените мерки са необходими, за да гарантира страната помощ от ЕС и Международния валутен фонд, но предизвикаха ожесточена съпротива в страната. Демонстранти отново излязоха по улиците на Атина в сряда, а страната бе парализирана от всеобща стачка.
Папандреу, който дойде на власт през 2009 г., обяви, че ще остане на поста си и ще поиска вот на доверие. Очаква се вотът за новия кабинет да се проведе в неделя, според Би Би Си. „Дебатът ще започне в неделя вечерта и ще приключи до полунощ във вторник“, каза източник от парламента, цитиран от Ройтерс.
Преди да бъдат обявени конкретните промени в кабинета, анализатори прогнозираха, че ще бъде сменен финансовият министър Георгиос Папаконстантину. Постът най-вероятно ще бъде зает от бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос.
Папандреу проведе разговор с лидера на консервативната партия „Нова демокрация“ Андонис Самарас за сформиране на правителство на националното единство, но той отказа. Според него единственият изход от кризата са предсрочни избори. Анализатори смятат обаче, че това ще се случи единствено ако правителството не получи вот на доверие.
Папандреу е изправен пред заплаха и от бунт в неговата партия ПАСОК заради предлаганите мерки. Депутатът Георгиос Флоридис подаде оставка в знак на протест срещу плана за икономии вчера, последван малко след това и от Екторас Насиокас. По-рано тази седмица друг социалист напусна и стана независим депутат. Оставките не влияят върху парламентарното мнозинство на партията, тъй като освободените места директно се попълват от следващите в листите на социалистите, но са индикация за трудностите, пред които е изправен Папандреу с оглед на доверието в неговото лидерство, коментира Би Би Си.
Депутатите от управляващата партия в Гърция се очакваше да проведат незабавна спешна среща на парламентарната група, за да обсъдят кризата. Президентът Каролос Папуляс призова политиците да не влошават ситуацията, като превръщат икономическата криза в политическа.


ЕК настоява за споразумение на 11 юли, Германия отлага за септември

Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен призова да бъде постигнато споразумение за втория спасителен пакет на Гърция на 11 юли, предаде АФП. Рен изрази увереност, че министрите на финансите на страните от еврозоната ще договорят по време на срещата си на 19-20 юни отпускането на поредния транш от помощта в размер на 110 милиарда евро за Гърция. „Призовавам финансовите министри от еврозоната да преодолеят оставащите различия и да постигнат отговорно споразумение в този решаващ момент”, каза еврокомисарят. От своя страна Германия поиска крайният срок да бъде изместен през септември. Президентът на Франция Никола Саркози пък призова страните да покажат отговорно поведение и усет за компромис, за да защитят еврото, застрашено от ситуацията в Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване