06/16/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Иде ли “Италианска пролет” след поражението на Берлускони?

Асошиейтед прес

Наричат я “Италианската пролет”. След дълги години властване за Силвио Берлускони избирателите се надигнаха и казаха, че им е дошло до гуша, отхвърляйки прокараните от правителството му закони за възраждане на ядрената енергетика, за приватизация на водните ресурси и за подпомагане на опитите му да избягва съдебно преследване.

Това беше второ поражение за Берлускони през последните седмици след загубите на ключовите местни надпревари във властовата му база Милано и в тормозения от проблеми с боклука Неапол. То повдига въпроса дали той ще си отиде бързо или ще се опита да се задържи на власт, както правят други.

След толкова ясен резултат на референдума - доста необичайно за Италия - водещият вестник в страната “Кориере дела сера” заключи, че Италия става свидетел на “Залеза на един дълъг сезон”. “Ако местните избори бяха плесница в лицето, това е нокаут за десноцентристите”, заяви той.

Или както се изрази Джакомо Гемели, който развежда туристи с коне и карети, докато седеше близо до Пантеона в Рим: “Със съжаление казвам, че може би е време Берлускони да си върви у дома. В Италия има раздвижване. Съдя за това по начина, по който се държат италианците.”

Наистина - с избирателна активност над 57 процента за първи път от 1995 г. беше постигнат кворумът от над 50 процента, нужен, за да бъде признат един референдум за валиден.

Популярността на Берлускони намалява бавно, но през последните месеци този процес се ускори, след като италианците са разтревожени от изпадналата в застой икономика и са смутени от безсрамния секс скандал с Берлускони, който доведе до наказателни обвинения срещу него в секс с непълнолетна проститутка и използване на служебно положение за прикриване на това. Той отрича обвиненията.

Окончателните резултати показаха, че огромното мнозинство от гласувалите са избрали да отхвърлят два закона за приватизация на водните ресурси, закон за възраждане на ядрената енергетика и т.нар. закон за легитимните пречки, предлагащ на италианския лидер частичен юридически щит при наказателни дела. Всеки от референдумите мина с около 95 процента неодобрение за правителствените инициативи.

Берлускони каза в изявление, което беше равнозначно на реч на отстъпление, че “високата избирателна активност на референдумите показва, че желанието на гражданите да участват в решенията за нашето бъдеще не може да бъде пренебрегнато”.

Всъщност анализаторите казаха, че вотът отразява не само присъда за Берлускони, но и отношенията между правителството и народа, като изтъкнаха референдума през 1974 г., с който беше одобрен разводът и който беляза началото на края на господството на християндемократите, и вота през 1991 г. за избирателен закон, който разклати позициите на лидера на социалистите Бетино Кракси.

“Това е нашата пролет”, каза адвокатът и дописник на левия италиански вестник “Манифесто” Уго Матей, който поведе активисти от целия политически спектър в битка срещу приватизирането на водата.

“След години на делегитимиране на държавата ние казваме, че частният сектор е проблемът, не решението”, заяви Матей, заимствайки тези думи от възгледа на покойния американски президент Роналд Рейгън, че “държавата не е решение на проблема, държавата е проблемът.”

За първи път при подобно гласуване участието на гражданското общество се забелязваше ясно в кампаниите по интернет и социалните мрежи, чиято цел беше да се проведе вотът и да се предизвикат оживени дебати сред младите хора. Един популярен видео клип представяше пародия, в която Берлускони се връща с пълен самолет привърженици от Антигуа, където те били отишли в напразен опит да провалят кворума, и на борда се вдига тревога, когато става ясно, че вотовете са успели.

Референдумът също така откроява загубата на влияние на телевизията - медия, която е тясно свързвана със Силвио Берлускони.

Преподавателят по политически комуникации в Университета за социални науки Микеле Сориче е изчислил, че между 1,8 и 2 милиона ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване