06/16/11 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Началото на края за Фейсбук?

в. Дейли телеграф

Илюстрация: Гади Шами, блог

Ето една тъжна статистика: потребителите на Фейсбук прекарват по 23 часа на месец в сайта. Това са 500 милиона души, които се взират в монитора, докато социалната мрежа поглъща 700 милиарда минути от времето им. Защо не изберат реалния живот?

Лошата новина за Марк Цукерберг, 27-годишния милиардер, основател на Фейсбук, е, че много хора правят точно това. Те използват социалната мрежа по-рядко, или въобще се отказват от него.Тази практика, представете си, се нарича “Фейсбук самоубийство”.

Статистиката показва, че 100 000 британски потребители са деактивирали акаунтите си през май, с което общият брой на ползващите Фейсбук във Великобритания е спаднал на 29.8 милиона души. Шест милиона са закрили акаунтите си в Съединените щати. Това, което започна като затворен онлайн социален клуб в Харвардския университет и впоследствие се просмука в западното общество, сега може би клони към залеза си.

“Фейсбук самоубийството” все още е твърде дръзко решение за някои. Немислимо е за някой 16-годишен да се откаже от навика. Вашите деца тийнейджъри може да ви казват, че “учат за изпити” в стаята си, но колко часове са пропилели в споделяне на смешни клипове в ЮТюб, или са се “ръчкали” с приятели? Фейсбук е проникнал във всяка брънка на живота на тези младежи. Той е тяхното средство за комуникация (те не използват имейл и есемеси). Чрез него си разменят статии и видеоклипове. Както наскоро се изрази един автор на технологична литература, за тях Фейсбук се “превръща в отделна мрежа”, точно по плановете на Цукерберг

За други, например за работещите хора над 20 години, е много по-лесно да се откажат. Моите приятели използват Фейсбук като книга с контакти, резервен вариант на айфоните си. В университета вманиачено наглеждахме сайта, защото всички останали също го правеха. Но в днешни дни безразличието расте. Това е социална епидемия в обърнат вид.

Има една основна причина за това - след като човек навлезе в света на работещите хора, грижите за неприкосновеността на личния живот стават по-належащи. Голото среднощно топване в морето на остров Майорка може и да е било забавно, но няма нужда да го споделяте с шефа си. Опасностите на безразсъдното общуване в социалните мрежи важат за всеки, без значение дали е войник в Афганистан, или твърде дружелюбен съдебен заседател в Манчестър.

Фейсбук разбираемо се свени да разкрие деликатна информация като средната възраст на хората, които напускат сайта. Компанията предпочита да говори за огромния си растеж на места като Индия, Филипините и Индонезия - десетки милиони индийци и филипинци си правят профили всяка година. Проблемът е, че подобно на 13-годишните деца на запад, те нямат кой знае каква покупателна способност. Те харчат по-малко пари онлайн (игрите във Фейсбук могат да бъдат също толкова скъпи, колкото и онлайн хазартът) и са по-малко ценни за рекламодателите, които предпочитат да привличат юпита от Великобритания и Америка.

Както ми каза британският предприемач в областта на технологиите Ейдриън Хон, “на повърхността загубите на Фейсбук в САЩ и във Великобритания се компенсират много добре от бързото му разрастване на пазарите на развиващи се страни като Бразилия, Индия и Мексико. Проблемът е, че един потребител в богата държава като САЩ и Великобритания е далеч по-ценен за рекламодателите и инвеститорите, отколкото един потребител където и да било другаде. Ако тази тенденция продължи, ще има много напрегнати срещи в централата на Фейсбук.

Цукерберг е от типа директори от Силиконовата долина, които се появяват на бизнес срещи по шорти и джапанки. За момента тези новини едва ли го безпокоят. В доклад от сряда се изразява предположение, че Фейсбук може да разпродаде акции в началото на 2012 г. и че се стреми да бъде оценен на ...

Публикувана на 06/16/11 21:05 http://e-vestnik.bg/12004/feysbuk-nachaloto-na-kraya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване