06/16/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

"Слънчев бряг" АД въвежда нови правила за такса

“Слънчев бряг“ АД, което е 75% държавно дружество, иска да въведе нови правила за инфраструктурната такса, която плащат хотелиерите за поддръжка на алеите, тротоарите и част от водната инфраструктура, съобщиха оттам. Досега таксата се плащаше на леглова база, а занапред ще е на база разгърната застроена площ (РЗП). Освен хотелиери инфраструктурна такса ще плащат още ресторантьори и собственици на магазини, допълниха от акционерното дружество. Хотелиерите и собствениците обаче са против, тъй като за тях това е двойно облагане. Те отчитат туристически данък в община Несебър и отказват от години да плащат инфраструктурната такса, наложена от „Слънчев бряг“ АД.
„Няма да даваме пари на дружество, което откровено ни рекетира“, коментира Веселин Налбантов, член на УС на Съюза на собствениците „Слънчев бряг“. Дружеството вече не притежава никаква инфраструктура, то стопанисва само алеи и зелени площи, които отдавна също разпродаде, допълни той. Налбантов припомни решение на прокуратурата, според което държавната фирма няма право да събира такси и наеми.
„Слънчев бряг“ АД в началото на прехода управлява комплекса и хотелите в него. При приватизацията обаче хотелите са разпродадени и в структурата на дружеството остават зелените площи, алеите, тротоарите, плажовете, водната инфраструктура. Сега по-голямата част от канализацията и водопроводите са на ВиК-Бургас, плажовете се дават на концесия, голяма част от зелените площи са продадени на хотели.
Хотелиерите искат община Несебър да контролира дейността на бизнеса, тъй като те и без това плащат туристически данък на местната власт. Слънчев бряг не е нормално населено място, той е курорт с национално значение, заради което държавна фирма стопанисва комплекса, каза за „Класа“ Лазар Япаджиев, заместник-кмет на Несебър. „Ако държавата реши да предостави управлението на инфраструктурата на общината, ние ще влезем в тези функции“, посочи още той.
Днес предстои обсъждане на проблемите с временните обекти, трафика и достъпа до курорта за летния сезон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване