06/16/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Трябва да усвоим 183 млн. евро за агропроекти до края на годината

До края на 2011 г. трябва да усвоим 183 млн. евро по Програмата за развитието на селските райони, съобщи вчера заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на конференция, в която участваха представители на браншови организации от аграрния сектор. Чисто математически е изчислено, че има риск част от този ресурс да бъде върнат в Брюксел. Според правилото N+2 бюджетът за всяка една година може да се използва през следващите две. ПРСР започна да действа с едногодишно закъснение, а страната ни получи отсрочка бюджетите за 2007 г. и за 2008 г. да се прехвърлят към 2009 г. Ресурсът обаче трябва реално да бъде разплатен най-късно до 31 декември 2011 г.
Правим всичко възможно този риск да бъде намален, обясни Боянова. За да не се изпълни най-лошият сценарий, са предприети мерки за ускоряване на програмата. До момента по ПРСР са договорени 35 на сто от средствата, а реално са платени 21%.
За да се усвоят по-добре парите, само през тази година са предприети три изменения. Например, повишават се нивата на компенсаторните плащания за агроекология и за земеделските производители в необлагодетелствани райони, стартира новата мярка 213 „Натура”, държавната помощ се комбинира с кандидатстване по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.
Съвсем прясна новина е решението на ЕК авансовите плащания да се повишат от 20% на 50%, което също ще ускори процеса. В момента, в който бъде публикувано това решение, то ще започне да се прилага и у нас.
Най-големият проблем при общинските мерки е, че проектите са договорени, но не са съгласувани обществените им поръчки, обясни зам.-министър Боянова. Тя смята, че има много възможности, които ще се използват, за да не се говори за загуба на никакви пари.
От следващия месец ще бъде въведено допълнително облекчение за бенефициентите. Проблемната за много от кандидатите банкова гаранция ще бъде допълнена с възможност за поръчителство. Ще се откриват и доверителни сметки в банките, там средствата по проекта ще се депозират, а бенефициентите ще ги получават на съответния етап от изпълнението на дейността.
През октомври се очаква ЕК да нотифицира седмото изменение на ПРСР, според което 305 млн. евро ще бъдат прехвърлени към три от най-атрактивните мерки - 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”. В момента се разработва и мярка 125 „Подобряване и развитие на инфраструктура, свързана с развитието и адаптирането на земеделието”, по която ще се подпомага създаване на напоителни системи. Финансирането обаче ще е възможно едва през следващата година.
Изготвен е анализ и график за действие в Държавен фонд „Земеделие“, съобщи заместник- директорът на структурата с ресор „Развитие на селските райони“ Свилен Колев. Само вчера са подписани нови 78 договора за 59 млн. лева. От 2000 на 1300 са намалели залежалите от предишни приеми проекти. Всеки един проект е включен в индикативен срок и изпълнението се следи ежедневно. Например, по една от общинските мерки от 38 подадени проекти са останали само два за разглеждане и вече могат да се правят авансови плащания. По мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“ за два месеца са подадени 800 предложения. Но тъй като процедурата е променена и документацията ще се разглежда на регионално ниво, се очаква обработката да става по-бързо и в тримесечен срок. Предвижда се тази мярка да остане отворена, защото има достатъчно голям бюджет. Според разчетите само по нея може да се усвоят 24 млн. евро. Любопитно е да се разбере и какви инвестиции са направили преработвателните предприятия за своя сметка, защото по регламент има право тези вложения съгласно предварително подадения проект пост фактум да бъдат покрити от програмата. Това също е голяма възможност да бъде усвоен ресурс от ПРСР, коментира Светлана Боянова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване