06/19/11 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Играят Шекспир в нощта срещу Еньовден

Софиянци и гости на столицата ще се насладят на любопитно зрелище в нощта на Еньовден - на 23 срещу 24 юни, в Борисовата градина. Уникалното представление. „Сън в нощта срещу Еньовден” е театрален спектакъл по пиесите на Шекспир „Сън в лятна нощ”, „Както ви харесва” и „Макбет”. Автор на сценария и режисьор е Валерия Вълчева. Не случайно спектакълът ще се изиграе в гората на Борисовата градина, в познатото на младежката публика място, наречено „Маймунарника” с начален час 22:00 часа. Зрителите ще бъдат въвличани активно в действието от професионални актьори и музиканти - 26 на брой, включително и 12 деца. Проектът е осъществен благодарение на програма „Култура“ 2011 на Столична община. Както е видно от оригиналното заглавие на пиесата, която стои в основата на сценария – „A Midsummer Night’s Dream“ – става въпрос за действия, които се извършват в най-кратката нощ през годината - нощта срещу лятното слънцестоене.
„Нищо случайно в това, че в най-кратката нощ през годината, нощта срещу лятното слънцестоене, нощта срещу най-дългия ден – 23 срещу 24 юни, по цялата Земя се извършват почти идентични обреди, свързани с идеята за плодородието и неговия най-древен бог – Слънцето. Навсякъде се къпят в роса, навсякъде мъже прескачат огньове, навсякъде берат билки и правят магии за любов и раздяла, жени „крадат” плодородието от чуждата нива и го пренасят в своята и доят Луната“, обясни Валерия Вълчева. Целта на такова мащабно театрално зрелище на основата на Шекспирови текстове е да отговори на силната необходимост на будната младеж в София от празник, обред, карнавал, магическа среща. Среща, свързана с универсални европейски традиции и ценности, която не е преживявана на открито, в гората на София.
Автори и изпълнители на живо на музиката по текстове на Шекспир ще бъдат музикантите от култовата група Nasekomix. Феи и елфи ще бъдат деца – музиканти, ученици на Мария Палиева, доайен на школата по ударни инструменти в България. Визията на вълшебствата, които е планирано да бъдат пищни и остроумни, е дело на екип от художници, някои от които вече имат опит в реализиране на спектакли с Валерия Вълчева, а други са още студенти в НХА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване