06/19/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Опрощават лихви за неправомерно взети пари за майчинство

Възложил съм на Симеон Дянков да провери какво трябва да променим, за да може майките, които неправомерно са взели пари за гледане на деца, да ги връщат без лихвите. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов при посещението си във Варна. По думите му финансовият министър му е докладвал, че са необходими промени в три закона. Борисов уточни, че Дянков трябва да му каже с какъв инструмент може да се избегне това. Документите трябва да отговарят като за взет безлихвен кредит. По думите на Борисов процедурата ще бъде тежка.
Ще припомним, че миналата година от Националния осигурителен институт обявиха, че около 2000 жени са получавали „неправомерно“ обезщетение и трябва да върнат общо над 2 млн. лв. заедно с лихвите. Обезщетения ще връщат майки, които са дали детето си в общинска ясла и в същото време са получавали една година по една минимална работна заплата месечно. Лихвата върху парите, които майките трябва да върнат на държавата, възлиза на 20%.
След като стана ясно, че имат да връщат пари на НОИ с натрупани лихви, майки в редица градове протестираха. Опитите им да осъдят осигурителния институт бяха неуспешни. Върховният административен съд също се изказа в полза на НОИ.
Ако имахме 4 милиарда излишък, представете си – колко много щяхме да направим, каза Борисов при откриване на базата „Спорт палас“. Премиерът коментира изказванията на опозицията, че правителството на ГЕРБ е стопило държавния резерв и че изказванията на БСП са изцяло популистки, тъй като още по време на управлението на тройната коалиция бившият финансов министър Пламен Орешарски е предупредил, че пасивът надхвърля половин милиард лева. Борисов цитира стенограма на Министерски съвет, където министърът на държавната администрация Николай Василев е заявил, че ако продължават така да се харчат пари, следващото правителство ще бъде „на хляб и вода“. Премиерът допълни, че правителството му е влязло под водата с 1.6 млрд. лв. още от първия си ден, но за разлика от тройната коалиция, всеки ден отчита къде отиват парите. Борисов обяви, че на последното заседание на кабинета е взето решение пенсиите да се вдигнат с един милиард, което било още един милиард лева пасив.


Дянков: Може да увеличим минималната заплата от 1 септември

Увеличението на вдовишките пенсии с около една трета, предлагано от правителството, ще стане факт от 1 септември, съобщи финансовият министър Симеон Дянков в предаването „Неделя 150“ на БНР. Закъснението се налага заради необходимостта от промени в Kодекса за социалното осигуряване. Заедно с увеличението на минималната заплата, което ще бъде обсъдено от комисията към Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, двете мерки ще струват между 90 млн. лв. и 150 млн. лв. в зависимост от това, кога ще влязат в сила. В последния месец фискалният резерв се е увеличил и към днешна дата е над 5,3 млн. лв. и е с 800 млн. лв. над заложеното в Закона за държавния бюджет минимално ниво от 4,5 млрд. лв., съобщи още Дянков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване