06/19/11 17:25
(http://www.klassa.bg/)

Рекордна поръчка от Азия на авиационното изложение в Париж

Поръчката за рекордните 200 самолета от най-големия нискотарифен превозвач в Азия се очертава да бъде гвоздеят на парижкото авиошоу тази седмица – красноречиво свидетелство за различните темпове на възстановяване в сектора, твърдят източници.
Докато западните сили демонстрират военната апаратура, която армиите им вече не гарантират, че ще закупят, цялото внимание по време на най-голямото в света авиационно изложение ще бъде насочено към търсенето в сегмента гражданска авиация от динамично развиваща се Азия, която измести Северна Америка като най-натоварения пътнически пазар.

Заявка за $17 млрд.

Заявката на малайзийската AirAsia за подобрения модел Airbus A320 на обща стойност около $17 млрд. е смятана за перлата в събитието, което отново гъмжи от поръчки.
„Има доста слаби места в глобалната икономика, но пък в други части се наблюдава ускорено възстановяване. Азиатско-Тихоокеанският регион и развиващите се икономики показват обещаващи резултати“, казва Питър Армънт от Gleacher & Co.
Според запознати със сделката, детайлите по която все още се уточняват, AirAsia ще подобри рекорда за най-голям брой самолети, продадени с един договор, още преди официалното подписване на уредената наскоро поръчка за 180 самолета от индийската IndiGo.
Сделката ще даде тласък и на френско-американския производител на двигатели CFM International, притежаван от GE и Safran, който се бори да догони конкурентите си от Pratt & Whitney.
Новите разработки на двете фирми позволяват на самолетостроителите да предложат допълнителна икономия на гориво за авиолиниите и накараха Airbus да осъвремени двигателите на най-продавания си пътнически самолет с тесен корпус A320.
Boeing все още не е решил дали да последва примера й с популярния си модел 737. Засега предпочитаният вариант е по-смело реконструиране, което означава, че Airbus ще трябва да докаже правотата си със завоюване на още пазарен дял.
Дните преди откриването напомнят психологическите тактики, прилагани от треньорите на спортни отбори преди предстоящ сблъсък. Представител на Boeing спекулира миналата седмица, че Airbus може да продаде до 1000 самолета. Европейски източници отхвърлиха забележката като опит за злепоставяне на компанията им.
Ако няма някакво отлагане в последния момент, сделката на AirAsia ще се състои в четвъртък, своеобразно заключение на седмица, в която само Airbus се очаква да продаде над 500 самолета, казват представители на авиосектора.
Поръчки за A320neo се очакват още от индийската Go Air (72 самолета) и американския лизингов гигант GECAS.
Моделите A320 и 737 с капацитет от 150 места са най-големият сегмент на пазара и истинска дойна крава за Airbus и Boeing.
Въпрос, който едва ли ще получи своя отговор на авиошоуто, поне не и публично, е за колко се продават летателните машини.
По информация на Ройтерс самолетостроителите излизат от най-тежката за сектора рецесия със силно занижени цени, за да запазят темпа на продажбите, докато в същото време засилват производството до рекордни равнища, за да удовлетворят активизиращото се търсене.
Според американска дипломатическа грама за преговорите, довели до продажбата на самолети Boeing 737 на Caribbean Airlines през миналата година, Boeing е предложил отстъпка от 50% плюс обучение - „агресивна бизнес оферта“, с която да пребори конкуренцията на Airbus.
Написаното е част от поредица съобщения, открити от сайта „Уикилийкс“ и предоставени на Ройтерс от трето лице.
Пожелал анонимност източник от авиационната индустрия заявява пред информационната агенция, че толкова драстични отстъпки са нещо нормално за периодичните ценови войни между двата производителя на самолети. Boeing отказа коментар.

Нови конкуренти

Някои се питат доколко траен ще е азиатският бум. „При толкова амбициозни цифри за продажбите на самолети понякога икономиката може да ти изиграе лош номер“, коментира базираният във Вашингтон анализатор Ричард Абулафия от Teal Group.
Airbus и Boeing обновяват продуктовия си асортимент с оглед засилващата се конкуренция от Китай, който ще представи макет на първия си голям пътнически самолет, и Русия, чийто премиер Владимир Путин ще посети летище „Бурже“ във вторник.
Двете компании са въвлечени и в друга стратегическа схватка – за пазара на самолети с капацитет от 350 места като Boeing 777 и A350.
Подмолните тактики се отиграват в луксозни хижи с изглед към машини като новия Boeing 747-8, най-дългия голям пътнически самолет и една от звездите на изложението през тази година. Моделът е облечен в оранжевите и червените багри на изгрева, символизиращи издигането на Азия като изключително важен пазар.
Въпреки че бетонираната площадка на шоуто в Париж ще покаже най-влиятелните граждански и бойни машини в света, очакванията са западните сили, планиращи сериозно свиване на бюджетите си за отбрана, да ограничат военната част на най-голямото авиационно изложение.
Необходимостта от икономии отказа от участие някои американски лидери в бранша, а политическата обстановка около износа на оръжия е по-сложна след бунтовете в арабския свят.
„Износът намалява заради вълненията в Близкия изток. Някои страни се съсредоточават повече върху социалните си нужди и отбраната“, обяснява Барън Калан, директор в Capital Alpha Partners във Вашингтон. „Япония пък е ангажирана с кризата си и икономическите последици от катастрофата във Фукушима“, допълва той.
Няколко компании, сред които и Eurofighter, все пак ще се възползват от шанса да дадат брифинг за действията си в Либия. Добри новини за сегмента на отбраната се очаква да дойдат от Норвегия, която ще поръча първите си четири F-35 Joint Strike Fighters, произведени от Lockheed Martin Corp. Запознати с плановете браншови и правителствени лица казват, че поръчката ще бъде направена именно на изложението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване