06/19/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Три месеца HSBC ще уточнява параметрите за АЕЦ "Белене"

Страната ни ще предложи замразяване на преговорите по АЕЦ „Белене“ с „Росатом“ за три месеца, каза енергийният министър Трайчо Трайков по време на енергиен форум. Така ще се даде достатъчно време на консултанта HSBC да определи дали проектът е икономически целесъобразен. Страната ни иска и още детайли по предложението на руската страна за твърда цена на проекта от 6,3 млрд. евро. Тази цена не само е много висока и неясно как определена, но не е и фиксирана, защото има значителни рискове за сметка на НЕК, обясни Трайков. Той добави, че има възможност в неговото ведомство да бъде назначен още един зам.-министър.
Очаква се HSBC бъде готова с анализите си в края на август, обясни и Владимир Каролев, управляващ директор на Балканската консултантска компания, чийто клиент у нас е британската HSBC. Ако проектът се окаже целесъобразен, ще започнат и разговори с потенциални стратегически инвеститори, обясни още Каролев. Според него Русия има дългосрочен интерес АЕЦ „Белене“ да се осъществи, защото така Москва ще покаже един успешен проект в Европа.
Тази седмица ще бъде ясен новият шеф на НЕК, БЕХ разглежда няколко кандидатури, каза още Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване