06/21/11 15:59
(http://www.klassa.bg/)

До 3-4 години ще внедрим диагностично-свързаните групи

Продължаваме преговорите с австралийската страна за въвеждане на метода на диагностично-свързаните групи (ДСГ), но има някои допълнителни условия за закупуване на класификационната система, които до края на лятото трябва да бъдат финализирани. Работи се специално по инфраструктурата на въвеждането им, защото това е мястото, където ще се развива дейността. Ние обединихме два национални центъра – за обществено здраве и за здравна информация в Центъра за здравни анализи. Него ще използваме като специализирана структура извън касата.
ДСГ-тата ще се финансират изцяло от Министерството на здравеопазването. Сумите, които трябва да се дадат за самата класификационна система, не могат да бъдат съобщени, понеже са търговска тайна, но мога да кажа, че те въобще не са големи. Пълно внедряване на ДСГ-та е реалистично в рамките на 3-4 години, но точката, от която няма да има връщане назад, може да стане още от януари следващата година, ако оставим клиничните пътеки само като алгоритъм. Този метод ще ни донесе ефективност и прозрачност. Работата изцяло е легнала на плещите на Министерството на здравеопазването. Жизненоважно е да махнем клиничните пътеки като метод на финансиране, за да може да получаваме информация за реалната заболеваемост на населението.
Законовите промени за това вече са подготвени и трябва да се съгласуват на политическо ниво с депутати от ГЕРБ и с премиера Бойко Борисов.
Трябва цялостно преструктуриране на системата и точно това смятаме да направим с два закона - Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване