06/21/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Европейската комисия спря настъплението на “Газпром”

Ликвидността на газовата борса зависи от руския газов гигант, нека сега комисията да я направи ликвидна, заяви Александър Медведев, заместник изпълнителен директор на компанията. Европейската комисия отказа на руския монополист “Газпром” да закупи половината от австрийската газова борса Central European Gas Hub (CEGH), съобщи Александър Медведев, генерален директор на “Газпром Экспорт” и заместник изпълнителен директор на “Газпром”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Както пише руският делови вестник “Комерсант”, ключовата за компанията сделка е трябвало да изведе “Газпром” на спотовия пазар на газ в Западна Европа и да му обезпечи контрол над хранилищата на природен газ в австрийския Баумгартен. Но органите на ЕС счели, че сделката не отговаря на Третия енергиен пакет, който вече създаде на Русия редица затруднения на европейския газов пазар.

“Не сме крили желанието си да влезем в тази борса”, призна Медведев и добави, че от “Газпром” смятат, че ликвидността на борсата зависи от руския холдинг. “Ако ЕК не използва спрямо нас презумпцията за порядъчност, тогава сами да си направят борсата ликвидна. Въобще аз съм разочарован. Неодобрението на ЕК е много късогледо”, категоричен бе той.

“Европейската комисия, въпреки желанието на нашите партньори, започна да търси интрига, че чрез тази борса искаме да заробим Европа и да ни приписва намерения, каквито нямаме”, подчерта генералният директор на “Газпром Экспорт”. “Те поставиха неприемливи за нас условия за участие, поискаха майка си и баща си, за да влезем в тази борса. Надявам се, че рано или късно деловата логика ще надделее”, добави Медведев.

Според него представители на ЕС смятат, че в резултат на сделката руският газов гигант може да “заграби европейския пазар на газ”, нещо, за което “Газпром” никога не е показвала каквито и да се било намерения. Александър Медведев припомня също, че планираната печалба на “Газпром” за тази година е около 60 млрд. долара. Изразено в количествени показатели, това означава, че експортът на руски газ ще достигне нивото от около 158 млрд. куб. метра, от които конкретно за Европа - до 155 млрд. куб. метра.

“Коммерсант” предполага, че ЕК е била смутена от факта, че “Газпром”, който и така владее почти една четвърт от доставките на газ в Европа на базата на дългосрочни договори, сега може да получи и контрол над газовата борса. Сделка на руската компания с CEGH би означавала ръст на търговията в Европа именно с руски газ, от което европейските потребители така или иначе са зависими.

Припомняме, че “Газпром” води преговори за купуване на CEGH с OMV още от 2008 година. Тогава страните подписаха меморандум за намерението руският газов гигант да придобие 50 на сто от борсата, което на първо място би му донесло сериозна позиция на европейския газоразпределителен пазар. CEGH е една от основните боросови площадки в Европа наред с френската PEG Nord, холанската TPP и британската NBP.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване