06/21/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Наливат 4.8 млрд. евро в недвижимости в Централна Европа

Вложенията в недвижимости в Централна Европа ще достигнат 4.8 млрд. евро до края на 2011 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield. Инвестициите в имоти за региона през годината набраха скорост с 2.09 млрд. евро, инвестирани в основните пазари на Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Полша продължаваше да доминира в региона, въпреки че тя беше единствената страна, в която обемът сделки намаля през първата половина на годината до 875 млн. евро, в сравнение с 1.3 млрд. евро за второто полугодие на 2010 г. Като съпоставка, Чехия и Унгария преминаха през силно възстановяване за същия период. Съответно, скокът за Чехия е от 295 млн. евро до 744 млн. евро, а нарастването за Унгария е от 78 млн. евро до 233 млн. евро. На всички централноевропейски пазари активността все още остава под средните стойности за последните пет години. През първите 6 месеца на годината доминиращи на всички пазари бяха портфейлните сделки. Те представляваха над 60% от целия обем на извършените транзакции.
Предпочитанията на инвеститорите в сектора се насочиха към офис-сегмента в началото на годината. Според очакванията на Cushman & Wakefield това ще бъде краткосрочна тенденция. Причините са, че по-голямата част от инвестиционната активност в търговията на дребно през последните месеци ще доведе до увеличаване обемите на търговски площи през третото и четвъртото тримесечие на годината, когато сделките бъдат завършени. Обемът в този сегмент намаля през първата половина на 2011 г. от 1.12 млрд. евро (за периода юли-декември на миналата година) до 623 млн. евро. Капацитетът на офис-сектора, от друга страна, се е увеличил от 466 млн. евро до 947 млн. евро. Инвестициите в индустриални площи също са отчели значителен ръст до 511 млн. евро от 128 млн. евро. Тъй като инвестиционната активност в Централна Европа продължава да се усилва, видът и източниците на финансиране остават различни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване