06/21/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Поляците, спасителите на Германия

Би Би Си

Историята на Себастиан Генц е нещо почти немислимо само преди две десетилетия: германец, нает на работа в своя роден град от полска производствена компания. Той ме уверява, че наистина няма проблем с това макар да признава, че “много хора биха имали”. Тази седмица се навършват 20 години от подписването на договор за добросъседски отношения между Полша и Германия, за да бъде гарантирано взаимното “приятелство и сътрудничество”, но истинските отношения между двете народности все още показват, че реалността е различна. Споразумението от 1991 г. бе определено от мнозина в Берлин за благороден жест на солидарност от страна на една богата държава към друга, по-малко богата.

Пропастта между перспективите пред бившата Източна Германия, току-що върната в една обединена повторно страна, и посткомунистическа Полша, изпитваща пък затруднения да намери сама своето икономическо място в капиталистическа Европа, изглеждаше огромна. Според Веслав Левицки, председател на Полския конгрес (организация, представляваща поляците в Германия), се запазва тенденцията германците да гледат леко отвисоко на посетители, дошли отвъд източната граница. “Преди 20 години много поляци бяха тук за неквалифицирана работа”, разказва той. “Най-често работя през лятото на строителен обект. Сега те са инженери, отговарящи за същия този строителен обект.”

“Говорим за нов свят”, подчертава Левицки. Ние сме доктори и зъболекари, хора с професия, които във всеки случай изпитват по-малка нужда да дойдат тук сега, когато можем да си осигурим съвсем добър живот в собствената си страна.” “Германия трябва да се съобразява с факта, че ние сме от централно значение за Европа сега и сме горди от своя принос за европейския живот”, заяви председателят на Полския конгрес в страната. За някои от икономически най-слабите части на Германия поляците наистина може да се окажат единственият спасителен изход.

Нов живот

В продължение на повече от едно поколение, населението на град Льокниц - на един час и половина път с кола североизточно от Берлин, застарявало и се топяло, с намаляването на работните места и напускането на младите хора. Заместник-кметът Детлеф Еберт казва: “Може да ви е трудно да видите днешната граница, когато я пресичате с автомобил, но в съзнанието на хората тя все още има много силно присъствие.” “Двете народности се възприемат като различни. Ние знаем, например, че може да има възможности за работа от полската страна на границата, но не желаем да ги използваме. Проблемът с езика е само едно от обясненията.”

Поляците обаче идват в Льокниц - близо 300 души от 2004 година и така увеличили населението до около 3000 - равнището, което най-старите местни жители си спомнят от времето на своето детство. По-голямата част от новодошлите извличат предимство от факта, че цените на недвижимите имоти са значително по-ниски в Германия. Те пътуват до работните си места в своята родна страна, но живеят в германската провинция Мекленбург-Предна Померания - земи, за които са се водили ожесточени сражения през Втората световна война и до където германската граница се е отдръпнала след поражението през 1945 година. “Училищата отново са пълни”, отбелязва Еберт. “Сега строим нови детски градини. Строим къщи в Льокниц. Градът определено се възстановява.”

Иронията на мирното нашествие не може да остане незабелязана при групата пенсионери, които се радват на своята седмична среща за игра на карти в сградата на градския съвет. Те започват да обсъждат задълбочено помежду си, когато ги питам как приемат този наплив. “Там, откъдето (поляците) идват, някога бе нашата родина и това ни ядосва малко”, казва една жена. “Фактът си остава факт - ние сме родени там, прекарахме своето детство там. От друга страна поляците не могат да направят нищо, за да променят това.” Най-забележителното нещо може би е броят на младите, високо ...

Публикувана на 06/21/11 21:50 http://e-vestnik.bg/12033/polyatsite-spasitelite-na-germaniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване