06/22/11 11:51
(http://e-vestnik.bg/)

CNN за нарисувания паметник и “Течна дружба” с Иво Инджев

„Някой намери творческо решение на стар дебат за съдбата на Паметника на Съветската армия в сърцето на българската столица. София осъмна с осъвременен вариант на паметника от петдесетте години. Анонимни автори нарекоха творението си „В крак с времето“ - с тези думи започна репортажът на Ралица Василева, излъчен по световния новинарски телевизионен канал CNN на 20 юни 2011 г.

Поводът на репортажа е случилото се с Паметника на Съветската армия в края на миналата седмица, когато неизвестни автори преобразиха героите от монумента в съвременни супер герои. Само за няколко денонощия България стана известна в цял свят с делото на безименните автори, което разгневи руската общност у нас и предизвикаха не само руските, но всички медии по света. „Сатирично преобразяване за едни и вандалски акт за други – никой не знае кой стои зад това. Едно обаче е сигурно – българското общество е разделено по този въпрос“, продължава репортажът.

В пряка телефонна връзка водещата потърси коментар от българския журналист и публицист Иво Инджев. Освен, че е сред най-известните инициатори за граждански действия за демонтиране на Паметника на Съветската армия, журналистът бе потърсен за мнение и във връзка с излизането на новата му книга „Течна дружба“(ИК “Ентусиаст”), която е посветена на българо-руските взаимоотношения. Макар Иво Инджев да няма нищо общо с този акт, той е доволен, че някой най-накрая е предприел действия.

„Всъщност това е мечтата на доста българи, които вече отчаяно искат да видят признак на самоуважение у една нация, която е била окупирана… Ние искаме този паметник да бъде демонтиран от тази част на София. Както нещо подобно вече се случи при други източноевропейски народи. Ние не искаме много. Не искаме да разрушаваме, това няма нищо общо с вандализма, искаме само историческата истина да бъде заявена открито“, споделя Иво Инджев.

В средата на месец май тази година той представи символично новата си книга „Течна дружба“ именно пред Паметника на Съветската армия, където събра стотици свои почитатели. В нея журналистът окончателно развенчава митовете и клишетата за „вечната дружба“ между България и Русия, превърнала се отдавна в „течна дружба“.  Книгата е опит да се говори за реабилитацията на поробената истина за отношенията ни с фатално важния за България „Дядо Иван Грозни“ и разкрива непознати епизоди от съвременната ни история. Монументът е ключова фигура в новата книга на журналиста.

Книгата „Течна дружба“ е разделена на пет части, по една за всяка от фундаменталните, едновременно защитни и нападателни, пропагандни тези на Петата колона, злоупотребяващи с русофилството и любовта на българите към СССР: русофобията, дружбата, антифашизмът, символиката на паметниците и Троянският кон. В нея Иво Инджев цитира десетки източници - документи, научни трудове, художествени произведения, медийни публикации, сайтове, както и собствени публикувани статии, писани по конкретни поводи.

Книгата се позовава и на много интервюта, които журналистът провежда с политици, дипломати, експерти, държавни служители и граждани. „Години наред група хора се опитваме да покажем нашата гледна точка. Наскоро аз публикувах книга по темата. И изглежда, че все още гласът ни не се чува достатъчно, за да промени нещо….“, сподели още за зрителите авторът.

Вчера, 21 юни, малко след полунощ паметникът на Съветската армия беше почистен от частна фирма при внушително полицейско присъствие.

Вижте целия репортаж на CNN

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване