06/23/11 09:20
(http://radiomilena.com/)

Без хора с намалена трудоспособност по корабите

В бъдеще моряците ще бъдат извадени от приложното поле на чл. 315 ал.1 на Кодекса на труда, който гласи, че работодатели с повече от 50 човека работници и служители са длъжни да дават от 4 до 10 на сто от работните места за трудоустрояване на хора с намалена трудоспособност.

Комисията по труда и социалната политика прие изменение в кодекса, според което „при определянето на общия брой на работниците и служителите по чл.315 ал.1 не се вземат предвид морските лица, работещи в предприятието”. Вносители на законопроекта са трима депутати от ГЕРБ, сред които и бургаският народен представител Вяра Петрова. Комисията гласува и още един нов параграф, който гласи, че “морско лице“ е физическо лице, което заема длъжност по трудово правоотношение като член на екипажа на кораб, вписан в регистъра на корабите на държава – членка на Европейския съюз, независимо дали се намира на брега или на борда на кораба, притежава свидетелство за правоспособност и свидетелство за допълнителна и/или специална подготовка, придобито по реда на наредбата по чл. 87, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване.»

«Правим тези предложения, имайки предвид спецификата на морския и свързаната с него необходимост от доказано здравно състояние – коментира от името на вносителите Вяра Петрова.- Трудовата дейност в сектора на водния транспорт е различна за плавателния и бреговия персонал. Плавателният персонал работи в тежки условия и извършва специфични дейности, създаващи предпоставки за влошаване на здравословното състояние на лица с хронични заболявания. Затова медицинската годност на морските лица е задължителна предпоставка не само за ефикасното изпълнение на техните задължения, но и за безопасността на екипажа на кораба като цяло. В тази насока са и изискванията на Морската трудова конвенция, приета през 2006 година.»

Законопроекът е подкрепен от социалното министерството, синдикатите и всички останали моряшки браншови сдружения, стана ясно по време на гласуването. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван и в пленарна зала.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/23/11 09:20 http://radiomilena.com/news/?p=13279
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване