06/23/11 04:27
(http://radiomilena.com/)

Кандидат – студентската кампания – игра на нерви

В игра на нерви за кандидат-студентите ще се превърне тазгодишната редовна приемна сесия за университетите.  Причината – насрочените изпитни дати от 1 до 18 юли са толкова нагъсто, че почти всеки ден има тест и на практика с явяването си на първата дата студентите ще изберат до голяма степен къде ще учат, защото на тестовете в следващите дни те ще бъдат изморени от път и може да не постигнат добри резултати. Неизвестността се засилва и от факта, че на предварителните изпити вече са изкарани стотици отлични оценки, но не се знае кандидатите къде ще се запишат и на колко места са се явявали, пише „Монитор“, цитиран от Агенция Кросс.  Студентите буквално не трябва да спят, ако искат да се явят на един и същи изпит в различен университет. Най-напрегната ще е ситуацията покрай теста по български език и литература. Първата възможна дата е 9 юли в УНСС. На следващия ден е изпитът във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, а на 11 юли кандидат-студентите ще пишат тема по български в Пловдивския университет. След по-малко от 24 часа ще бъде изтеглена темата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Който иска да кандидатства едновременно с български език в София и Благоевград, трябва да се прости с амбициите си, защото само един час е разликата в началото на изпитите в Алма матер и Югозападния университет на 12 юли. Благоевградският държавен университет няма късмет, защото е насрочил изпита си по история за 16 юли. Точно тогава УНСС ще привлече кандидат-студенти от цялата страна за същия предмет.
Изпитните дати са подредени толкова нагъсто заради усилената борба за кандидати, смятат университетски преподаватели. Според специалистите в тазгодишната кампания конкуренцията ще бъде между университети в София и провинцията и между частни и държавни висши училища.
Междувременно университетите се опитват да привлекат повече кандидати с атрактивни нови специалности. Алма матер тази година ще разчита на 5 модерни дисциплини.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/23/11 04:27 http://radiomilena.com/news/?p=13269
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване