06/24/11 21:58
(http://radiomilena.com/)

Астероид ще прелети близо до Земята

13-метров астероид ще прелети на 20 000 километра от Земята в нощта на 27 срещу 28 юни. Това съобщи астрономът от Националната астрономическа обсерватория (НАО) на Рожен Никола Петров. Той обясни, че това е изключително близко преминаващ до нашата планета астероид, който ще може да се види и от България в часовете след полунощ, и то с просто око.
Петров обясни, че явлението е изключително рядко, като толкова близо астероид преминава до Земята максимум три пъти на десетилетие, предаде actualno.com
Според данните на астрономите засега няма опасения небесното тяло да се разбие в Земята, но дори това да стане, няма опасност от глобални катаклизми или промяна в климата.
Големината на космическия обект е 13 м в диаметър и ще мине между Луната и Земята, като разстоянието от планетата е 20 000 км.
„Това прави обекта опасен за сблъсък, но специално този астероид няма да падне, според изчисленията на траекторията му и не бива да се притесняваме“, отбеляза Петров. По думите му, ако тяло с подобна големина падне в център на населено място, ще причини разрушения на сгради и поражения по инфраструктурата, но няма да доведе до глобални изменения на Земята или край на света.
Астрономите на Рожен имат готовност да заснемат обекта, който с просто око ще се види като светеща, бързо летяща точка, досущ като прелитащ изкуствен спътник. Тъй като астероидите отразяват светлината на слънцето, те светят с неутрална жълто-бяла светлина. До два дни ще се изчисли и посоката, в която може да се види обектът.
Петров каза още, че множество обекти преминават между Земята и Луната, но те не могат да се забележат. Всички опасни астероиди се следят от институтите по света, като целта е да се избегне евентуален сблъсък. В следващите няколко десетилетия няма притеснение за сблъсък на Земята с голям астероид, но по-опасни са кометите, които са непредсказуеми до последния момент. Според данните всяка секунда около 25 000 частици, прашинки и метеорчета преминават атмосферата и падат на Земята. Това може да се види с магнит след дъжд по покрива на сградите. Всичко, което полепи по магнита, са космически частици, тъй като те са с висока металичност, обясни още Петров. Средногодишно на Земята падат 18 000 метеорита със средно тегло от 10 тона.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/24/11 21:58 http://radiomilena.com/news/?p=13331
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване