06/25/11 17:48
(http://radiomilena.com/)

Министър Ивайло Московски инспектира летището и пристанището в Бургас

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски направи днес проверка на изпълнението на концесионния договор на летището в Бургас. Той беше запознат с инвестиционните намерения на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ от главния изпълнителен директор Дирк Шусдзиара. Концесионерът на летищата в Бургас и Варна планира да инвестира 75 млн. евро в двата терминала. Те трябва да бъдат пуснати в експлоатация до май 2013 г. като по-голяма част от инвестициите са планирани за Бургас, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Държавата ще окаже необходимото съдействие на концесионера за изпълнение на техните инвестиционни намерения, но ще контролира стриктно инвестиционната програма, каза министър Московски. Според него е от общ интерес „Фрапорт“ и държавата да бъдат добри партньори.

Ивайло Московски разгледа големите инфраструктурни проекти, които са реализирани на летището в Бургас, след одобрението на подобрения устройствен план на града. Това са завършеното разширение на перона с още четири допълнителни стоянки за самолети, новият карго склад, новопостроената административна сграда и новата сграда на пожарната, която е в процес на изграждане.

Министър Московски съдейства на кмета на Община Бургас Димитър Николов да бъде обособена спирка на градския транспорт на летището, защото в момента най-близката е на километър от аерогарата. От „Фрапорт“ обещаха, че до края на месеца ще осигурят необходимото място.

Министър Ивайло Московски обсъди с кмета на града Димитър Николов и проекта за т.нар. Супер Бургас. Инвестиционният проект създава възможност за отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и възможност за изграждане на нов пътнически пристанищен терминал. Проектът бе предложен да бъде включен в обхвата на Оперативна програма „Транспорт“. През този програмен период може да бъде завършена първата му фаза, която включва изграждането на круизен терминал. Министърът подчерта, че България трябва приоритетно да развива проекта за Супер Бургас.

По-късно през деня министърът посети локомотивното депо на БДЖ в Бургас. Той обсъди със служителите планираните инвестиции и политиката на правителството за развитие на железопътния транспорт. Работниците в депото споделиха, че за първи път български министър посещава локомотивното депо. От своя страна министър Московски им обеща, че другата седмица ще започне постъпки за решаването на най-наболелите им проблеми.

В края на посещението си Ивайло Московски направи инспекция и на пристанището в Бургас. Изпълнителният директор на порта Стоян Димов информира министъра, че за първото четиримесечие на годината приходите на дружеството са с ръст от 22% спрямо планираните и с над 14% спрямо същия период на 2010 г., а отчетената печалба е в размер на 908 хил. лева.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/25/11 17:48 http://radiomilena.com/news/?p=13355
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване