06/25/11 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Социалните мрежи поставят в шах режима на Лукашенко

в. Новая газета

Флашмоб в Минск. Снимка: свабода.орг

Хиляди граждани на Беларус, организирали се чрез социалните мрежи, излязоха по улиците, за да похапнат в мълчание сладолед. Служителите от ОМОН (Отряд на милицията със специално предназначение) хващаха всички наред, но дълго ли може да се бориш с абсурда? Тези акции ще се провеждат всяка сряда.

Социалните мрежи и живите списания възраждат протестното движение в Беларус. Организацията на уличните прояви изцяло преминава в Интернет. А самите прояви придобиват характера на мирните игрови “флашмоб”, на които въобще не се изказват политически искания. Всичко това е привлекателно за младите хора и за онези, които преди се опасяваха да попаднат под натиска на КГБ.

Новото явление в протестното движение се появи едновременно с началото на валутната криза, която породи рязко поскъпване на стоките и енергията. Първите флашмобове направиха автомобилистите, които започнаха да карат из Минск с включени аварийни светлини и като натискаха клаксоните. После по централните улици на градовете излязоха тропащи в такт с крака хора. Друг път те пляскаха с ръце. А последния път се опитаха организирано да изядат по един сладолед.

И всеки път властта бе сварвана неподготвена. Сякаш тя не знаеше как да се отнася с хората: няма за какво да бъдат бити, а още повече да бъдат арестувани. На автомобилистите съставяха актове за дребни нарушения. Уличните демонстранти биваха арестувани за ругатни на обществено място. Някого си даже вкараха за 10 денонощия. Но общо взето това са дреболии в сравнение с реакцията на режима на декемврийските протести през 2010 г., когато участниците биваха уволнявани от работа, изключвани от висшите учебни заведения, а на организаторите бяха наложени реални срокове затвор.

Сега журналистите в Минск казват, че беларусите все повече се вдъхновяват от новите начини на протест. Акцията под надслов “Революция чрез социалната мрежа” сега се провежда всяка сряда. На всеки нов флашмоб протест в страната излизат все повече хора. Сценарият и детайлите се обсъждат във “Фейсбук” и руската социална мрежа “ВКонтакт”. Известният изследовател на байнета (беларуския сектор на Интернет) Павел Биковски твърди, че потенциалната аудитория на общността достига 10 на сто от населението на страната, тоест една трета от всички беларуски потребители на Интернет. Засега участниците наброяват 200 хиляди души.

На последната акция в Минск са се събрали около 3000 души. В определен момент е трябвало те да започнат да пляскат ръце, а преди това - да ядат сладолед. Но бойци от спецчастите започнали да арестуват хората, откарвайки ги в милиционерски автомобили. В резултат в столицата са били задържани 200 участници, в това число и четирима журналисти, а още 250 човека са били арестувани при акции в други градове.

Спецслужбите в страната се опитват да действат превантивно. Върху организаторите на протестните флашмобове - ръководителите на общността “Движение на бъдещето” - оказват натиск оперативни работници от КГБ. Например на живеещия в Краков Вячеслав Дианов анонимни лица се обаждали по мобилния телефон и го предупреждавали да спре агитацията или в противен случай ще последват неприятности за родителите му, които живеят в Беларус.

Персоналният натиск е привичен метод на работа на КГБ. Той обаче е станал достъпен за спецслужбите поради наивността на потребителите, които посочвали в открит текст своите истински имена, адреси и телефони. Такъв е и случаят с Дианов, който разказва, че агентите на КГБ пускат в мрежата т. нар. фишингова страница, която е точно копие на истинската страница за социален контакт. Така тайните служби успяват да проследят участниците в протестите, които спецчастите не са могли лично да арестуват.

Дианов твърди, че тази кражба е върхът на възможностите на беларуското КГБ, което не може да проникна в страниците на потребителите, нито в сървърите. Според него по-лесният подход е временно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване