06/26/11 16:17
(http://www.klassa.bg/)

В ЕС няма дистанционно управление на еврофондовете

Дистанционно управление на европейски фондове не може да съществува по сега действащите регламенти на ЕС и въобще няма идеи за въвеждането му. Но затова пък всеки евродепутат е свободен да има идеи и да ги представя на обществеността. План „Херкулес“ е идея на европейските либерали и, разбира се, на колегата Йоргос Чацимаркакис. (“План „Херкулес“ е предложение на германския депутат, според когото ЕК трябва да управлява директно европейските регионални фондове в Гърция, България и Румъния, тъй като администрациите в тези страни в момента не са в състояние да се справят сами“).
Но тази идея няма нищо общо с плановете на самата комисия. Тя е свързана предимно с Гърция и с дебата, който тече, както в самата страна, така и в Европейски съюз за това как да се помогне на Гърция. Прикрепването на България и Румъния е инициатива на колегата Чацимаркакис. Но в случая е важно, че няма нищо общо с идеите на ЕК. Аз вече имах възможност да говоря лично с еврокомисаря Йоханес Хан, който е недоволен от изказването на колегата от либералите, което няма нищо общо с идеите на комисията и ни призова да опровергаваме тези идеи.
От друга страна, еврокомисар Хан похвали България за това, че през последните две години, особено през последните няколко месеца, се е подобрило използването на европейските фондове за регионално развитие и очаква, разбира се, 2012 г. с одобряването на някои от големите проекти, това да се затвърди.

Жалко е, ако интерпретираме реалността по различен начин

Жалко е, ако евродепутатите от България започнем да интерпретираме по различен начин реалността. Реалността е една и тя е, че в нашата страна има положително развитие и това беше казано преди около два месеца от комисаря Хан на изслушването в регионалната комисия на Европейския парламент. Очаквам в най-скоро време той да излезе и с официална позиция точно по това изказване на колегата евродепутат-либерал. Освен това с моята колежка Илиана Иванова написахме официално писмо до комисаря Хан с молба да направи уточнение по въпроса. Той ме помоли, ако бъда запитан, и от негово име да кажа, че Европейската комисия и комисията по регионално развитие няма дистанционно управление на европейските фондове. Напротив, сигналите от комисията за България са положителни.
За съжаление, управлението на еврофондовете се интерпретира по различен начин от различните политически сили в България. Многократно социалистите са твърдели, че има ниска усвояемост. Чувало се е и от либералите в България. Това, което е заложено като забавяне от 2007 до 2009 г., в момента се наваксва. Разбира се, че би било по-добре да имаме по-висок процент на усвояемост на еврофондовете. Но през последните две години затова правителството работи на високи обороти. Когато някои колеги от опозицията критикуват, трябва да се замислят какво техните правителства са извършили. Фондовете не се усвояват от един ден за друг, трябва доста дълга подготовка.

Идват положителни сигнали

Въпросът с еврофондовете се коментираше много в началото на мандата на този Европарламент през 2009 г. Но сега от България идват повече положителни сигнали. Имахме едно прекрасно изслушване на нашия регионален министър в регионалната комисия, където той представи амбициозната програма на неговото министерство за възможно най-ефективното усвояване на регионалните фондове. В комисията по бюджетен контрол имаме доста по-различно отношение от това, което беше през 2009 г. Заявленията, които бяха давани преди изборите за това, че ще се борим да възстановим доверието на европейските институции в България, са факт, въпреки че доверие се възстановява дълго и може лесно да бъде загубено. Затова трябва да се работи и се надявам, че въпреки изборите през тази година, заедно с колегите от другите формации, ще работим честно и откровено ще говорим какви са нашите проблеми. Тогава е много по-голям шансът да ги уверим в своята искреност и в желанието си да постигнем ефективни цели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване