06/26/11 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Необходими са повече мостове между България и Румъния на Дунав

България и Румъния трябва да построят повече мостове в техния участък на река Дунав. За това призова Ерхард Бузек от Института за Дунавския регион и Централна Европа, който участва в конференция за Дунавската стратегия. Експертът разкритикува двете държави, че се бавят с построяването на втори мост между тях.
„За да има реално развитие на Дунавския регион, България и Румъния трябва да преодолеят границите на собствените си разбирания и предубеждения. Например, ако питате българите защо имат само един мост над Дунав, те ще започнат да се оправдават дори с вековете на османско владичество”, заяви Бузек. Според него трябва да стане ясно, че пари за развитие на Дунавския регион има, но за да бъдат усвоени от европейските фондове, трябва да има добри проекти.
Бузек призова и за справяне с престъпността и корупцията в балканските страни, защото това отблъсква хората от този регион и пречи за развитието на бизнеса. Дунав не е просто огромен транспортен коридор, но и изключителна възможност за развитие на туризъм и за създаване на успешен бизнес, категоричен беше той. По думите му с постигането на интеграция на дунавските държави ще се направи огромен напредък и в цялостната европейска интеграция. „Между Германия и Франция съществуваха десетилетия неразбирателства по исторически причини. Сега обаче река Рейн не е граница, а връзка между двете страни. Това е пример за европейска интеграция. Следващата стъпка е Дунав”, допълни Бузек.
От своя страна участници от Сърбия призоваха в следващия програмен период на Европейския съюз да бъдат потърсени възможности за по-голямо финансиране за дунавските страни, които са все още по пътя към обединена Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване