06/27/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Консултативен съвет обсъди цените на тока и парното

Работната група на регулатора предлага повишение на средната цена на тока за клиентите на ЧЕЗ в Западна България с 1,37%, за тези на Е.ОН - с 1,22 на сто, и за клиентите на ЕВН с 1,7 %. При ЕВН в Югоизточна България дневната тарифа ще се вдигне с близо 1%, а нощната ще падне с толкова. Според проекта за абонатите на Е.ОН в Североизточна България дневният ток ще поскъпне с почти 1%, а при нощния увеличението ще е рязко - с 10,2%. Дребният и средният бизнес пък ще плащат с 3,5 на сто по-скъп ток.
Предвижда се също природният газ, с който работят топлофикационните дружества в страната, да увеличи цената си с 4,71 на сто. Разликата от досегашните цени ще е 25,08 лв. до 557,22 лв. за хиляда куб. м без ДДС, макар че “Булгаргаз” е поискала 6,91%. Двете услуги ще увеличат цените си от 1 юли. Тези цифри дискутираха представителите на бизнеса и синдикатите с ДКЕВР вчера на обществен консултативен съвет. По-рано през деня от Българската стопанска камара настояха за реални цени на енергийните суровини, които да не стават инструмент в социалната политика. Според тях при определянето на цените има кръстосано субсидиране, като бизнесът винаги плаща по-висока цена за услугата, отколкото домакинствата, а това изкривява пазара.
Поскъпването на горивото ще предизвика промени в цените на топлата вода и парното. “Те ще се увеличат средно с 2-3%”, прогнозира председателят на регулатора Ангел Семерджиев. За София експертите на ДКЕВР предвиждат 0,7% увеличение до 89,52 лв. за мегаватчас с ДДС. Най-голямо е планираното поскъпване за абонатите в Русе - 17,9% до 93,42 лв. за мвтч. В общини като Бургас и Плевен топлинната енергия може и да не поскъпне.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване