06/27/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Откриваме Катедра по спешна медицина заради недостиг на кадри

Първата у нас Катедра по спешна медицина ще започне да работи през септември тази година в Медицинския университет в София. Това съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването.
Целта е да се подобри осигуреността с кадри с висока квалификация на сегашната система за бърза медицинска помощ.
В момента в системата на спешната помощ работят 1150 лекари, от които половината са със специалност, а едва 69 от тях имат профил по спешна медицина. От 2008 г. до сега 17 лекари са завършили спешна медицина, а още 34 са в процес на обучение. В същото време отпуснатите места са били 196, като 162 от тях са били държавно финансирани, съобщи здравният министър Стефан Константинов.
Той допълни още, че е оптимист, че до края на годината у нас ще започнат да се обучават и парамедици, които да се превърнат в гръбнак на спешната помощ. Очаква се обучението на парамедиците да е около 2 години.
Обучението по спешна медицина ще е с продължителност пет години и ще обхваща изучаването на спешните състояния в отделните области на медицината. Основните бази за практически занятия към новата катедра се намират в „Пирогов" и МБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ".


Започнаха преговорите за рамковия договор при зъболекарите

Първата среща по преговорите за Национален рамков договор (НРД) за денталните дейности през следващата година се проведе вчера, съобщиха от НЗОК. В срещата участваха оперативното ръководство на касата и представители на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Участниците в срещата са се обединили около идеята в кратки срокове да бъде определен времеви график за водене на преговорите, както и членове на работна група, която да уточни параметрите на следващия рамков договор за дейността на зъболекарите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване