06/28/11 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Въпросът за границите е затворена глава

Обявената от Косово независимост е в интерес на целия регион, защото е гаранция за стабилност, сигурност и мир на Балканите. Подкрепата от страна на международната общност е много важна за процеса на изграждане на държавността. За да започне изграждането на държавата и функционирането на институциите, бе необходима помощ отвън. Тези външни фактори се оказаха решаващи за създаването на държавността, а без тях страната не би могла да постигне това, което е днес. Именно това е правилният начин за разбирането на международното присъствие на Балканите.

Икономиката се развива в положителна посока

Днес Косово е една стабилна държава, в която етническите малцинства са интегрирани по най-добрия възможен начин. Икономиката се развива в положителна посока, очаква се растеж и навсякъде в страната тече трескаво строителство на сгради и инфраструктура. В Прищина може да се срещнат хора от всякакви националности и да се чуе английска, френска, немска и всякаква друга чужда реч.
Въпросът за териториалните граници е затворена глава. Сърбия трябва да започне да приема Косово като независима държава, затова е неприемливо предложението на сръбския вицепремиер Ивица Дачич за подялба на Косово между Сърбия и Албания, както и за промяна на границите на балканските страни въобще. Отделянето на Косово от Сърбия е последната глава от процеса на дезинтеграция на бивша Югославия, който започна през 1991 година и завърши през февруари 2008 година с обявяването на косовската независимост. Планът на специалния пратеник на ООН в преговорите за регулиране на конфликта в Косово Марти Ахтисаари затвори главата относно държавността на Косово. Косово е функционираща, многоетническа и демократична държава и разделянето й би било в разрез с държавните интереси и би имало големи последствия в региона. Границите на Балканите са ясно очертани и никой няма да приеме подобно предложение. В противен случай би се създало излишно напрежение, което ще доведе до насилие.
Започналите през март преговори между Белград и Прищина за урегулиране на отношенията имат за цел да изчистят някои технически въпроси, свързани с телекомуникациите, енергетиката, пътуването на гражданите в двете страни само с лични карти. Трябва да се знае, че отношенията между двете страни са по-добри, отколкото преди време. Косовските политици са заинтересовани този диалог да преодолее конфликтите от миналото, въпреки че Сърбия често сменя позицията си по време на преговорите.

Това не са послания, които трябва да се чуват през 2011 г.

Един ден сръбският президент Борис Тадич говори за подялба на територия, на другия говори за размяна на територии, на третия ден иска специален статут за Косово, а накрая се обявява за създаване на Велика Сърбия и Велика Албания. Това не са послания, които трябва да се чуват през 2011 година, това са по-скоро послания, които са ни добре известни от 90-те години на миналия век, когато започнаха етническите конфликти на Балканите. Това са идеи от времето на Слободан Милошевич. Що се отнася до конфликтите между сърби и албанци, това не е конфликт между хората, а между хегемонистичните претенции на сръбската държава и албанското мнозинство в Косово. Конфликтът беше започнат от елитите, поради тази причина именно елитите трябва да започнат промяната към мирно съжителство. Най-добрата визия за бъдещето на Косово е създаване на многонационална държава и сплотено общество.
Най-добрата крачка към помирение и в Косово, и в Сърбия е признаването на независимостта на страната ни. Крайно време е да затворим страницата с идеите за промяна на границите и териториите.
Бъдещето на Косово е в обединена Европа. Не е добро условие за бъдещето на една държава тя да се изолира от общия процес на европейска интеграция. Гражданите на Косово са единствената нация на Балканите, които все още не могат да се възползват от безвизовия режим на ЕС. Затова косовските власти работят, за да получат подкрепа от всяка една държава, включително и от България. Косово е признато до момента от 76 държави.


*Текстът е от вчерашната лекция “Процесът на изграждане на държавата и европейската перспектива на Косово” на министъра в София
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване