06/28/11 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Да поплачеш за Бътерфлай в беседката на Фердинанд

Да поплачеш за Мадам Бътерфлай в беседката на цар Фердинанд, е лукс, за който меломаните в Западна Европа са готови да платят по 200 евро. В София си го доставяш срещу 20 лв. В парка на Военната академия „Г. Раковски“ тече оперен фест, който по нищо не отстъпва на прочутите летни музикални празници край езерото Бодензее в Австрия или на уникалния „Кастел де Пералада“ в каталунския град Хирона. Освен по цената на билетите – двайсетина пъти по- евтини у нас, отколкото на Запад. Любопитното е, че всичко се случва сред природата. На Бодензее сцената е сред водата, в Пералада солистите леят божествени гласове сред каменните сводове на средновековния замък. В софийската Военна академия гъделът е друг - Чо-чо сан си прави харакири сред върби, липи и брези, а гласът й звучи великолепно без микрофон, отекващ в короните на дърветата.
Благодарение на ползотворното сътрудничество между Софийската община, Министерството на отбраната и неуморимия оперен директор Пламен Карталов паркът на Военна академия приюти летния оперен фест на столицата. Духът му се усеща и по съседните улици, които граничат с парковата ограда - върху нейните цеви от пушки "Крънка" и "Бердана", монтирани тук през далечната 1895-а, са налепени оперните афиши. Примамени от тях, меломаните прииждат вечер в академията, за да се насладят на спектакъла на открито. Пътечка от светещи лампички отвежда публиката в така наречената зала - огромна открита трибуна с близо 600 места. Всичко отдавна е разпродадено, мераклиите, останали без билети, седят из околните пейки или направо на тревата. Малцина са щастливците, които гледат представлението от любимата беседка на цар Фердинанд.
А самото зрелище надхвърля всички очаквания - „Мадам Бътерфлай“ с жива японка в главната роля – прекрасната Михоко Киношита, утвърдено име в оперния свят, с тенора легенда Румен Дойков и обаятелния баритон Сашо Крунев, под палката на млад българин, прочут в Германия – Йордан Камджалов, генерален мюзикдиректор на операта в Хайделберг.
Сред публиката, която плъзва из парка в антракта, е 102- годишната оперна прима Иванка Митева, пяла в младостта си Чо-чо сан. Трудно ходи, но не издържала на изкушението да види любимата си опера в нетрадиционна обстановка. Тук е военният министър Аню Ангелов, меломан, който не пропуска оперна премиера, зам.-министърът на културата полк. Митко Тодоров, артисти и музиканти от различни поколения. Чува се немска, френска, английска, японска реч. По цял свят оперните фестивали са интернационални и събират меломани от всички краища на планетата. „Опера в парка“ не прави изключение. А програмата, която ни предлага до финала, е повече от атрактивна: „Норма” от Белини (1, 3, 8 и 10 юли от 20,00 ч). „Зорба гъркът” на Микис Теодоракис (2 юли от 20,00 ч). „Жизел“ с невероятната Вяра Начева в главната роля ( 9 юли от 20,00 ч).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване