06/28/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Минната индустрия с производство за 5 млрд. лева през 2010 г.

Според предварителните данни на Националния статистически институт добивът на минно-суровинната индустрия е на стойност 5 млрд. лв. за 2010 година, каза Иван Андреев, изпълнителен директор на „Българската минно-геоложка камара“, на дискусия за устойчивото развитие на бранша. По думите му установените находища в страната са 595, а инвестициите в сектора през последните 5 г. са за повече от 750 млн. лв. Браншът осигурява 5% от БВП на страната. „Към тях трябва да се добавят и още 10 на сто, които отиват в БВП от миннопреработващата индустрия“, обясни Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.
В минния сектор заетите пряко са 30 хил., но още 120 хил. работят в свързаните с бранша индустрии. От 2000 г. насам се наблюдава устойчиво увеличение на инвестициите, производителността на труда и износа. През 2009 г. обаче износът на суровини в сектора е за повече от 300 млн. долара, но вносът е два пъти по-голям. За същия период близо 55% от произведения ток в страната е от термалните централи, захранвани с български лигнитни въглища.
Общите резултати за сектора през последните две години са изключително лоши, заяви Андреев. Според данните на камарата има сериозен спад в добива през 2009 г. спрямо 2008 г. С 25 на сто са намалели неметалните индустриални материали, с 39% - инертните материали, с 49% - на материалите за циментовото и варовото производство. Основна причина за това са лошата регулаторна рамка, административните тежести и непоследователната държавна политика към бранша, съобщи Иван Андреев.
Стратегията за развитие на миннодобивната индустрия ще бъде готова до края на септември и в нея ще бъдат заложени всички принципи за устойчиво развитие на сектора, каза Диана Янева, директор на дирекция „Природни ресурси и концесии” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Тя коментира, че за да се постигне устойчивост, трябва да има внимателно планиране, което се цели със стратегията. От 1 юли 50 на сто от концесионната такса за всеки минен обект влиза пряко в общината, на чиято територия е разположено находището, сега тази стойността е 30%. С влизането на тази мярка се предвижда контролът върху концесиите да премине към местните власти. Останалите пари от концесионните такси влизат в държавния бюджет. От бранша препоръчат да се обърне внимание на т.нар. зелени технологии за добив. Според експертите те имат не само екологични предимства, но и намаляват здравните рискове за хората.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване