06/28/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Отворен ли е “новият” арабски свят за бизнес?

Икономическите реформи в Близкия изток могат да се окажат по-трудни, отколкото в Източна Европа. Западът трябва да подаде ръка.

Дали Арабската пролет е момент със значението на 1989 година? Падането на комунизма преобрази Европа и политически, и икономически, като от отломките на централното планиране се надигнаха жизнени пазарни икономики. Оптимистите твърдят, че демократичният преход в Близкия изток и Северна Африка може да промени велите икономики в региона. На страни като Египет и Тунис не им се налага да строят капиталистическа система от нулата.

Само че техните икономики, в които държавата има доминиращо положение, се нуждаят от основен ремонт, подобен по същество, ако не и по мащаб, на промените, станали в Източна Европа. За жалост колкото и по-малка да е задачата, има няколко причини, поради които тя може да се окаже много по-трудна.

За разлика от Източна Европа, всички арабски страни (и разполагащите с петрол, и държавите без петрол) имат капиталистически икономики, в които цените и частната инициатива играят важна роля. Това обаче е изкривен, патриархален капитализъм, чийто облик се определя от доминираща държава, клептократични монополи, тежка регулация и огромни субсидии. Тези фактори подхранват корупцията, спират растежа и оставят милиони хора без работа. Високите цени на петрола осигуряват на петролните икономики необходимите средства, за да предотвратяват недоволството чрез щедро харчене на пари. Арабските страни без такова богатство са изправени пред засилващ се финансов хаос.

Нека вземем за пример Египет. Като изключим селското стопанство, над 40% от икономиката е в ръцете на държавата, като солиден дял е контролиран от армията. Частните фирми са задушавани от бюрокрацията. Субсидиите за храна и гориво, които възлизат на около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП), дърпат държавните финанси към фалит. Резултатът е, че Египет е изправен пред затруднено фискално положение, както и пред спешна необходимост от основен ремонт на икономическия си модел.

Начело в списъка на необходимите промени е реформирането на системата на субсидиране, така че даването на милостиня от държавата да бъде ограничено за хората, които наистина са бедни. След това идва поредица от мерки, за да се насърчи частната инициатива: разбиване на монополите, намаляване на размера на държавата и пренаписване на нормативните актове, така че те да подкрепят, а не да задушават конкуренцията. Това звучи като съкратена версия на дневния ред на прехода в посткомунистическа Източна Европа, когато приватизацията и създаването на конкурентни пазари също бяха приоритети. За жалост Близкият изток е изправен пред два големи проблема, с които Източна Европа не се сблъска.

Първо, преходът в източноевропейските страни имаше една ясна цел: членство в Европейския съюз. При всичките сегашни затруднения на ЕС, той осигури както силна политическа мотивация, така и подробен план за реформи. Икономиките в Близкия изток и Северна Африка нямат такава пътеводна звезда. Присъединяването към ЕС не е възможен вариант. И въпреки че европейските политици говорят за по-дълбоки партньорства с “пробудилите се” страни от региона, те все още отказват да вдигнат важни търговски бариери, а една от тях е за селскостопанския износ.

Второ, апетитът за реформи е далеч по-слаб. Източноевропейците искаха икономическа свобода наред с демокрацията. В Близкия изток народният гняв срещу корупцията и високата безработица не доведе до искания за икономическа реформа в голям мащаб. Точно обратното. В Египет преходното правителство увеличи субсидиите и броя на заетите хора в държавния сектор. Икономическата либерализация има лоша репутация заради реформите, започнали по-рано през това десетилетие, чиито плодове се озоваха до голяма степен в ръцете на хората с дебели връзки. В действителност именно желанието да си отмъстят на “дебелите котки” бе причина хората да изпълнят площад “Тахрир” в центъра на столицата Кайро.

Богатство и ползи за смелите

Така че икономическият преход в Близкия изток ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване