06/28/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Русия е готова на всичко, за да върне доверието в АЕЦ

в. Независимая газета

Русия строи в Китай АЕЦ Тянвян. Снимка: Атомстройекспорт

Шефът на “Росатом” Сергей Кириенко разказа на премиера Владимир Путин какви тестове за сигурност са направени в руските АЕЦ. Проверките там започнаха след аварията в японската АЕЦ “Фукушима 1″, която разклати доверието към ядрената енергетика в обществото.

В контекста на глобалното недоверие към мирния атом за Кириенко е важно да докаже, че руските енергийни блокове са сигурни и биха издържали всякакви катастрофи. “Росатом” се стреми освен това да запази пакета с поръчки за десетилетия напред; според експерти, в противен случай отрасълът ще бъде застрашен от криза.

По време на разговора с шефа на “Росатом”, Владимир Путин му припомни последиците от японската ядрена авария. “Бях ви помолил заедно с вашите колеги да потърсите международни експерти и да анализирате сигурността във всички наши атомни електростанции. Време е да се отчетете”, каза премиерът.

Направени са над 100 проверки, отвърна Кириенко. По думите му, случаят с “Фукушима” показва, че в подобни ситуации най-важна е сигурността на резервното оборудване за подаване на електроенергия и вода. “Естествено, в нашите централи не може да се случи земетресение девет бала или цунами. Всички централи у нас са разположени в зони с шестобална, най-много седмобална сеизмичност. Това е максимално възможното. Но все пак стигнахме до логиката, че това не може да е смекчаващо обстоятелство”, изтъкна шефът на “Росатом”.

В тази връзка е осъществена комплексна проверка в руските АЕЦ. “Всяка централа е проверена четири пъти. Всъщност сме единствените в света, които са го сторили след “Фукушима”. Поканихме за партньорска проверка Световната организация на ядрените оператори. Те провериха осем от десетте ни централи, прегледаха системата за сигурност и стабилност и дадоха оценката, че според тях всички вземани мерки са достатъчни и строго отговарят не само на руските, но и на международните норми”, отбеляза Кириенко.

Той прогнозира, че след аварията във “Фукушима 1″ международните норми за сигурност на АЕЦ ще станат по-строги. На практика обаче това няма да засегне Русия, тъй като новите проекти за руски АЕЦ отговарят на постфукушимските изисквания. Предвидена е двойна защитна обвивка, която би издържала падането на тежък самолет, всяка възможна експлозия, земетресение или цунами, също и система за пасивно отвеждане на топлината.

Колкото до действащите централи, според Кириенко сигурността ще бъде засилена и за целта има решение да се купи нова техника, тъй че и тези АЕЦ да бъдат хармонизирани с постфукушимските стандарти. “Росатом” е отпуснал над 15 милиарда рубли (към 533 милиона долара - б. р.), с които за две години да се купят необходимите дизелови генератори, моторни помпи и т. п.

Фактически става дума да се формира още едно ниво на сигурност - пето или дори шесто вече, отбеляза Кириенко. Направеното до момента е само началната фаза. Ако потрябва, проверките на системите за сигурност в АЕЦ ще продължат. “Повторно ще проверяваме, колкото бъде необходимо, щом трябва”, увери той.

Независими експерти съзират в действията на “Росатом” политически и икономически компонент. Според съпредседателя на групата “Екозащита” Владимир Сливяк, ръководството на държавната корпорация със сигурност е наясно със същинското положение в руските АЕЦ, а то далеч не е твърде бляскаво.

В Русия работят в момента 10 ядрени централи, което означава 32 енергоблока, повечето от първо и второ поколение. Те имат цял куп конструктивни дефекти и тъкмо затова не стигат нивото на днешните стандарти за сигурност. При което в случая с блоковете РБМК (от чернобилски тип) дефектите са неотстраними. Най-рационалното решение ще е те да бъдат спрени от експлоатация, което обаче едва ли е възможно в обозримо бъдеще, смята Сливяк.

Вместо това властите в Русия полагат усилия на всяка цена да докажат пред цял свят, че руските АЕЦ са изключително надеждни и сигурни. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване