06/28/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Сабине Лисицки е първата полуфиналистка на "Уимбълдън"

Германската тенисистка Сабине Лисицки стигна полуфинала на "Уимбълдън" в Лондон, с което получилата с "уайлд кард" право на участие в най-престижния тенис турнир в света състезателка достигна до най-високото стъпало в кариерата си. Тя победи с 2:1 сета (6:4, 6:7 (4), 6:1) французойката Марион Бартоли. Досега най-доброто класиране за германката в английската столица бе четвъртфиналът, който достигна през 2009 г. и дублира през тази година. Така Лисицки става първата германка, която достигна до полуфинала на "Уимбълдън" след легендарната Щефи Граф от 1999 година. Сабине чака победителката от двойката Мария Шарапова и Доминика Цибулкова.
Българската топтенисистка Цветана Пиронкова и чехкинята Петра Квитова трябваше да се срещнат вчера в ранния следобед в 1/4 -финален мач от "Уимбълдън". Поради пороен дъжд обаче срещата така и не започна до редакционното приключване на броя. За 15-ина минути валежите спряха и се очакваше двете тенисистки да излязат в 16,00 часа. В 15,55 ч обаче дъждът се завърна, на моменти спира, на моменти отново разтваря чадърите. И въпреки прогнозите на The Voice of Wimbledon, че дъждът ще спре, популярният лондонски метеоролог Питър Кокрофт беше категоричен, че няма да може да се играе на открит корт до края на вчерашния ден.
Победителката от двубоя Пиронкова – Китова ще срещне спечелилата от двойката Тамира Пашек - Виктория Азаренка.
Същевременно всички водещи медии и специалисти коментираха сензационния успех на българката с 6:2 и 6:3 срещу Винъс Уилямс, който бе приет като изненада, макар че преди година българката отново отстрани петкратната победителка в турнира. Цвети не остави никакви шансове на именитата си съперничка и й даде едва 5 гейма, а след мача сподели, че е щастлива от представянето си. „Конкуренцията в професионалния тенис е огромна, защото има много качествени тенисистки. Нямам обяснение защо през годината до момента резултатите ми бяха толкова лоши. Така е в спорта и по-конкретно в тениса. Винаги излизам на корта с нагласата да дам най-доброто от себе си, но понякога нещата не се получават”, сподели Цвети, която имаше само 4 победи от началото на сезона преди старта на любимия й „Уимбълдън”.
Първата ни ракета бе помолена да коментира и тенденцията много от тенисистките да използват като треньори бащите си.
„Не смятам, че това е странно. Аз винаги съм тренирала под ръководството на баща ми Кирил още от съвсем малка. Той не е бил професионален тенисист, но играе отлично. Занимавал се е с това още преди да се родя. Тенисът е спорт, в който е хубаво да чувстваш подкрепата на семейството си. Бих казала дори, че това е едно от най-важните неща за всеки състезател”, подчерта Пиронкова. Тя бе аплодирана от принц Уилям и съпругата му Кейт, които бяха сред зрителите. Те посетиха турнира от "Големия шлем" в Лондон, за да изгледат на живо срещата между звездата на британския тенис Анди Мъри и французина Ришар Гаске. Знаменитостите обаче останаха и за втория двубой на Централния корт, в който Пиронкова разгроми по-голямата от сестрите Уилямс. Президентът Георги Първанов също поздрави българската тенисистка за страхотния й успех на турнира "Уимбълдън".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване