06/28/11 22:33
(http://e-vestnik.bg/)

Спец съда го създадоха с нарушения на закона. И още не се знае дали ще струва 7 или 50 млн. лв. годишно

Искра Фидосова беше главният двигател за прокарването на Закона за специализирания съд в парламента, с нарушения на закона. Председателката на правната комисия в парламента е завършила право в Монтана в университет, който е закрит, а после се е прехвърлила в Софийския университет, където приемат да се дипломират недоучилите студенти от Монтана. Снимка: Булфото

Идеята за специализиран съд се появи в риториката на ГЕРБ скоро, след като партията спечели изборите през 2009 г.
Катализатор на тази идея бяха арестите, извършени в рамките на операция „Октопод”. Към днешна дата вече е ясно, че тя не беше извършена заради установени престъпления, а за да бъде разчистен периметър за новите политически протежета, гравитиращи около ГЕРБ. Т. е. отново се създаде закон, заради човека, а не заради принципа.
За широката общественост и днес остава неизвестен фактът, че внесеното предложение от група народни представители на ГЕРБ почти изцяло копираше Закона за защита на държавата от януари 1924 г.
И така в началото на май 2009 г. народни представители инициираха странна и напълно бутафорна среща с представители на медиите и гражданското общество, уж за да представят идеята си и да проверят как тя ще приеме от гражданството.
Доколкото гражданското общество и медиите в мнозинството си реагираха пасивно на идеята (за разлика от опита да бъде променено законодателството в областта на ГМО например), юридическите „остриета” на ГЕРБ преминаха в атака и бързо сглобиха предложение за промяна в НПК. Още тогава идеята не бе приета еднозначно дори и в рамките на уж единната парламентарна група на партията.
Най-твърд привърженик на идеята бе вътрешният министър Цветанов и лидерът на парламентарното мнозинство Искра Фидосова. Тогава това изглеждаше необяснимо, но днес – след избора на Георги Колев за председател на ВАС и на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд – няма никакво съмнение, че идеята за спецсъда бе ни повече ни по-малко част от целенасочена офанзива, която управляващите предприеха по отношение на съдебната власт. Целта им беше да създадат специализирания съд като форма за репресия по отношение на неудобни за тях опоненти и процедурата започна едновременно чрез т. нар. СРС-та, които щяха да послужат при създаването на тази институция.
През цялото време на законодателната процедура министърът на правосъдието Маргарита Попова остана видимо пасивна към идеята за специализиран съд. Не такава бе реакцията на прокуратурата – ако главният прокурор Борис Велчев запази дистанция в подготовката на идеята, то неговите заместници Галина Тонева и Валери Първанов я прегърнаха безрезервно.

Може ли един закон да бъде незаконен?

През цялото време докато течеше дискусията около промените в НПК, проектът за Специализиран съд се криеше от обществото, а публикуването на проекта в медиите (чрез изтичане на информация към определени журналисти) бе посрещано на нож от парламентарното мнозинство.
Това създаде условия законът да бъде приет урбулешката, с процедурни нарушения и с фрапиращи липси на подготвителна документация.
Когато през юли 2010 г. представители на гражданското общество обърнаха специално внимание на факта, че законопроектът  за промяна на НПК, който вече създаде в правния мир Специализирания съд, не е придружен от специална финансова обосновка, те бяха наречени „лъжци” от председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. А такава обосновка към момента на внасянето за разглеждане на законопроекта липсваше наистина.
За непосветените трябва да се отбележи, че специално предписание на Закона за нормативните актове в чл. 28 ал. 2 разпорежда специално към мотивите за приемане на един закон да се прилага нарочна финансова обосновка за неговото съществуване. Това обаче като че ли не важеше за госпожа Фидосова – стожерът на идеята спецсъдът да стане по-бързо факт. Нещо повече - през юли 2010 г. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване