06/29/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Всеки грък ще трябва да "дари" около 7000 евро

През следващите години Гърция иска да спести 78 млрд. евро. При население от малко над 11 милиона това означава следното: всеки гражданин ще трябва да икономиса около 7000 евро – сума, осезаема за личния бюджет на всеки грък, изчисли „Дойче веле“.
Преведените по банков път заплати скоро ще имат по-малък размер, защото държавата в бъдеще ще удържа т. нар. данък солидарност. Само месечният доход от 1000 евро е необлагаем. При по-високите заплати данъкът ще достигне 4%. Министри и кметове или пък хора, заемащи по-високи постове, ще плащат даже 5% данък солидарност. А доходите на адвокати и други работещи на свободна практика ще бъдат облагани с допълнителен данък от 300 евро.
По-заможните гърци ще трябва да плащат повече данъци. Това важи например за хората, които притежават недвижим имот на стойност над 200 000 евро, притежателите на яхти, надхвърлящи дължина от 6 метра, както и собствениците на плувни басейни - колкото по-голям е басейнът, толкова по-висок е данъкът.
Посещението в таверна също ще стане скъпо удоволствие. В ресторантите и кафенетата вече няма да важи данъкът добавена стойност от 13%, а пълната му стойност от 23%.
Всички тези нови данъци през следващата година ще трябва да налеят в държавната хазна 28 млрд. евро. Други 50 милиарда ще дойдат от продажбата на държавни предприятия. Държавните железници, воднопречиствателните станции, държавните дялове от летището в Атина и от доставчиците на електроенергия - всичко ще бъде продадено. Работещите там вече се обявиха срещу приватизацията. Те се страхуват, че частните инвеститори ще намалят високите им заплати и ще ги лишат от щедрите добавки. Досега работещите в тези концерни получаваха ток за частните си домакинства почти безплатно, срещу само 15% от неговата цена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване