06/29/11 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Леда Милева с наградата "Св. Св. Кирил и Методий" на НДК

Годишната награда на НДК „Св. Св. Кирил и Методий“ за 2011 година бе връчена на Леда Милева за нейните изключителни постижения в областта на литературата, за нейното цялостно емблематично творчество, за преводаческата и редакторската й дейност, за личния й и обществен принос в българската духовност и култура. Трудно бихме могли да си представим съвременната българска литература без впечатляващото и блестящо творческо присъствие на Леда Милева. Няколко поколения деца и юноши израстват с нейните прелестни и вълнуващи книги. Тази авторка притежава въображение, способно да мечтае и да създава приказки. Присъщ й е рядко срещаният усет за границата между измислицата и реалността, тя е разгадала чудната детска способност за самосъздаване на свое особено пространство и време (колкото реални, толкова и фантастични), които се подчиняват предимно на прищевките на играта. Детското съзнание пътува през времето и пространството. Детето искрено вярва, за разлика от възрастния, че съществуват великани и джуджета, че вятърът може да свири на флейта, а дъждът е барабанчик. Тъкмо тази невероятна разкрепостеност на съзнанието на малкия човек усеща с художествената си интуиция Леда Милева. И когато пише своите стихотворения, малките поеми, приказки или пиеси, тя всъщност помага на детето да открие своите мечти, да разгърне своята фантазия, да развие своето въображение.
Отдавна за нея се говори като за класик на детската литература. Хиляди дечица знаят наизуст нейни стихотворения. Не само легендарното “Зайченцето бяло”, но и “Хубавец”, “Дует”, “Дървено конче”, както и някои хумористични стихотворения за малките ученици като “Тайна”, “Лакомчо”, “Гица-бърборица”, “Запалянко” и др.
Стигнала почтена възраст (тя е родена на 5 февруари 1920 година), тази неуморима и като творец, и като организатор авторка има може би десетки хиляди срещи с по-малки и по-големи деца из цялата страна, а пък и в чужбина. И навсякъде се получава магията на творческото съприкосновение, запалва се благородната искра на общуването между творец и чиста, наивна и ангелично извисена детска душа.
Леда Милева се оттласква от българската фолклорна традиция, за да насити своите приказни словесни пейзажи и сюжети със съвременната чувствителност, с нравствените проблеми на българското общество в края на XX век. В такъв смисъл можем да кажем, че нейните творби са своеобразни възпитателни пътешествия в света на доброто, лъчезарното, мечтата. Тя е автор на над четирийсет книги. Многократно са издавани нейни еднотомни избрани творби. А през 1970 година издателство “Български писател” поднася на читателите нейни избрани произведения в два тома. Сега издателство “Захарий Стоянов” предлага четиритомно издание, което за първи път дава по-широк и многостранен поглед върху творчеството на тази бележита авторка. Първите три тома съдържат произведения за деца.
Том 1. “Двете пътечки”, стихотворения.
Том 2. “Изгубеното хвърчило”, приказки и малки поеми.
Том 3. “Когато куклите не спят”, пиеси за голяма театрална сцена, за куклен театър и радиопиеси.
А том четвърти “Светлини и сенки”, за пораснали деца, включва поглед към родовите корени и извървените пътеки; спомени за известни български и чуждестранни писатели; есета и интервюта по проблемите на детската литература и по актуални обществено-политически въпроси.
Разбира се, нейният разностранен творчески талант и богатата й личност имат още редица превъплъщения – преводач от няколко езика (главно английски, към който проявява интерес още от времето на учението си в Американския колеж); повече от шест десетилетия тя неуморно се труди на попрището на преводаческата дейност и превежда някои от най-интересните американски и английски поети и белетристи; бивш генерален директор на БНТ, дългогодишен представител на България в ЮНЕСКО (между другото, Международната година на детето 1979-а бе отбелязана именно с “Красивото плашило” на Леда Милева в превод на френски език – издание на ЮНЕСКО), председател на българския ПЕН-център, председател на Съюза на преводачите в България, основател и главен редактор на сп. “Панорама” и т.н., и т.н. Но несъмнено онова, което обяснява и осмисля истински творческото й дело, е детската литература.
И накрая нека не забравяме факта, че Леда Милева носи отговорността да бъде наследник на великия български писател и интелектуалец Гео Милев. Малко са в новата история на българската литература и култура личностите, които светят със своя собствена светлина, а не с отразеното сияние на техните прочути родители. Леда Милева е от тях. Литературната и обществената й дейност е ярък пример за висок социален и художествен морал. Без нейните дългогодишни усилия трудно бихме си представили изследването и популяризирането на духовното наследство на великия й баща Гео Милев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване