06/29/11 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Незаконни вили събаряме, а незаконни лифтове – не. Яко корупция и в това правителство

Незаконният лифт на “Чалин валог”, сниман по време на посещението на експерти от ЕК и ЮНЕСКО. Снимка: Асоциация на парковете в България

Народът подкрепи акциите на министър Плевнелиев да събарят незаконни постройки – вили и къщички - край язовирите като „Искър”, край Ивайловград, в Несебър, в рибарски селища по морето и др.
Но се оказва, че има изключение за по-едрите риби.
Вчера от правителството съобщиха, че то ще предложи законодателна промяна, с която ще узакони незаконно изградени от фирма “Юлен” АД ски писти и лифтове на близо 65 хектара от природен парк “Пирин”, над Банско.
Решението е било взето на оперативно заседание на кабинета.

Е как става така – за дребни митничари или за дребни тарикати, строили незаконно, надстроили и т. н. – законът действа. Дори за онези, които си остъкляват балконите без разрешение, пак действа. А за въпросната фирма „Юлен” – не действа. Заради наглите нарушения на фирма „Юлен” Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.
В нарушение на концесионния си договор за ски зоната компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара, като използва за това двойно по-голяма площ, според измерванията на природозащитниците.

Сателитна снимка на ски зоната в Банско, на която се вижда как е насечена и изровена голяма част от защитената територия на Природен парк “Пирин”. Снимка: Google earth

Нарушенията не са само в планината. Според териториално устройствения план и разрешенията на министерството, не се допуска увеличаване на легловата база в града, за да няма конфликт с капацитета на ски зоната. Но в Банско и наоколо са построени над 350 хотела с повече от 100 000 легла.
Министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че другото възможно решение е да се прекрати концесионния договор, а това означавало „погребваме Банско”. Защо да го погребват? Допреди тези новите писти да не би Банско да не е съществувало?
И защо ще се правят такива изключения и реверанси към една фирма?
Сегашното правителство дойде на власт, вдигайки много шум срещу своите предшественици от Тройната коалиция, че са корумпирани, че има далавери с имоти, земи, строителство и т. н. А какво правят сегашните?

Собствеността в „Юлен” се дели между две офшорни фирми и община Банско. Собствеността в офшорните фирми е прикрита, но се смята, че е свързана с Цеко Минев – основен акционер в Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация по ски. Един и същ човек е член на бордовете на „Юлен” и на фирмата „Витоша ски”, която притежава повечето лифтове в Природен парк „Витоша” - това съобщават непрекъснато природозащитниците.
Първа инвестиционна банка е финансирала много от обектите в Банско. А може би не само обектите?

Спортният министър Свилен Нейков (вляво) и босът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и председател на българската федерация по ски. Снимка: Булфото

Министърката Караджова, вместо да брани околната среда, каза вчера, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти. Министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев били категорични, че това е безумно, каза Караджова.
Безумно ли? Разбира се, че трябва да се съборят. Откъде накъде някакви ще съсипват планината, погазвайки закона, а министрите ще се грижат за техните писти и как да ги узаконят. И това не е някаква дребна местна далавера. Европейската комисия констатира това беззаконие, тук идва специална комисия за това ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване