06/29/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Спасители по плажовете продават кафета и билети

Водни спасители по плажовете се занимават с несвойствени дейности, като обслужване на кафенета по плажа, продаване на билети за джетове, шезлонги и чадъри. Това каза вчера Теодора Томова, директор на Водноспасителната служба към Българския Червен кръст. Тя обясни, че около 3 минути са достатъчни, за да се удави човек, а в това време е възможно спасителят да е с гръб към водата, за да върши нещо, което не е в пълномощията му. „Тази дейност е съдебно отговорна, но досега няма заведено дело срещу спасител“, уточни Томова. Според нея няма данни колко водни спасители работят по плажовете. Томова обясни, че всяка година БЧК издава около 1000 разрешителни за упражняване на тази дейност, а през последните години близо същият брой водни спасители са напуснали страната.
Регионалната здравна инспекция започна масови проверки на водата на басейните и плажовете в страната, казаха от Министерството на здравеопазването. В съобщението на МЗ е уточнено, че причината е започналият на 1 юни летен сезон.
Зоните за къпане в страната на открити водни площи са 93, като 83 от тях са разположени на Черноморието. Всички те се контролират от РЗИ и резултатите до момента показват, че отговарят на задължителните изисквания за качество и безопасност на водите. Едва 14 са зоните, които не съответстват на по-строгите препоръчителни критерии за къпане, посочват от МЗ. Повечето от тях се намират в района на Варна. Според съобщението основните причини, които влошават качеството на водите за къпане по Черноморието, са недостатъчният брой и капацитет на пречиствателните станции за отпадъчни води.
На контрол ще бъдат подложени и басейните. Според РЗИ у нас има регистрирани 1281 открити и 488 закрити басейна. Направеният анализ ще бъде на микробиологични и физико-химични показатели. Задължително се проверява и ефективността на дезинфекцията на
водата в басейните и на санитарно-битовите помещения - съблекални, бани, тоалетни и др.
Според закона при първо нарушение глобите са от 200 до 3000 лв., а при повторно - от 500 до 5000 лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване