06/30/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - трилиони за война

За последните 10 години САЩ са изразходвали между 3,7 и 4,4 трилиона долара за войните, в които са замесени, обяви група експерти от Института за международни проучвания “Уотсън” към университета “Браун” в доклад, озаглавен “Цената на войната”, предаде Ройтерс.

За участие във военни конфликти след 11 септември 2001 г. САЩ са изразходвали между 2,3 и 2,7 трилиона долара. Общата сума обаче рязко се увеличава, ако към преките разходи се прибавят разходите за компенсация и издръжка на ранени американски войници. В оценките не са включени още близо 1 трилион долара, които САЩ ще плащат като лихва върху емитираните ценни книжа, с които се финансират военните операции и свързаните с тях дейности.

Специално внимание се отделя и на последствията от големите военни разходи върху бюджета на САЩ, който е на път да излезе от поддаващи се на контрол рамки заради застаряването на населението на страната и непрекъснато растящите разходи за здравеопазване.

Поставя се и въпросът какво са спечелили САЩ от многотрилионната си инвестиция във война.

В доклада се прави паралел между разходите, които са били необходими, за да бъде нанесен ударът на 11 септември 2001 г. На 19-те атентатори, които откраднаха самолети и се разбиха в Световния търговски център, в Пентагона и в полето на Пенсилвания са били необходими не повече от 400-500 хиляди долара. Те убиха 2995 души и нанесоха щети на икономиката на САЩ в размер на 50 до 100 милиарда долара.

Атентатът постави началото на поредица от войни, в които 50 милиарда долара не са нищо повече от грешка при закръгляване, посочва Ройтерс.

“Решихме да се опитаме да намерим отговор на въпроса какво печелим. В края на краищата, политиците никога не биха задали този въпрос”, изтъква пред Ройтерс Кетрин Луц, която е сред авторите на “Цената на войната”.

От стратегическа гледна точка резултатите са противоречиви. Саддам Хусейн и Осама бин Ладен са мъртви, но Ирак и Афганистан въобще не приличат на стабилни демокрации. Иран засили влиянието си в Персийския залив, а талибаните, макар да бяха прогонени от управлението на Афганистан, продължават да действат като жизнеспособна военна сила. Специално внимание в проучването се обръща и на Пакистан, който е споменаван като “бойно поле” наред с Афганистан и Ирак. Всъщност, посочват авторите, жертвите в Пакистан са повече от жертвите на конфликта в Афганистан.

От икономическа гледна точка резултатите също са смесени. Разходите за войната носят по половин процент увеличение на брутния вътрешен продукт на година, но това се компенсира изцяло от негативните аспекти на военните разходи.

Политиците по принцип проявяват трайна тенденция да подценяват цената на войната, надявайки се - винаги погрешно - че войните ще бъдат по-кратки и с по-малко жертви, отколкото се оказва в действителност, посочва друг от авторите, Нита Крофърд. Според нея администрацията на бившия президент на САЩ Джордж Буш била “безсрамно политически мотивирана” да подцени необходимите разходи за нахлуването в Ирак през 2003 г.

По принцип голяма част от разходите, свързани с отбрана и воденето на войни, се пренебрегват умишлено, тъй като всички предпочитат да съсредоточават вниманието върху онова, което се отделя за Пентагона. “Миналата седмица президентът Обама обяви, че за война САЩ са похарчили трилион долара. Е, той закръгли надолу с 200-300 милиарда… Не знам какво всъщност знае президентът, но наистина бих искала да става дума само за един трилион долара”, изтъква Крофърд.

Преките разходи за война през последните 10 години, по цени от 2011 г., възлизат на 1,3 трилиона долара, изчислили авторите на “Цената на войната”. Но когато става дума за отчитане на всеки похарчен долар, свързан с войната, тогава сумата от 1,3 трилиона долара е просто едно добро начало. Разходите за войната се финансират с натрупването на дефицит - следователно към първоначалната ...

Публикувана на 06/30/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12100/sasht-trilioni-za-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване