07/01/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Правда.ру: Държавният департамент на САЩ насъсква гейове срещу Русия

Правда.ру

Руската полиция разпръсква гей-прайд в Москва. Снимка: синюз

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призна, че тъкмо нейното ведомство е организирало нашумялото изявление на Лейди Гага от 11 юни на гей парада в Рим. Скандалната певица нападна тогава Русия заради “дискриминация спрямо сексуалните малцинства”.

Попзвездата изтъкна по-специално, че Русия наред с други страни ограничава информацията за проблемите на хората от сексуалните малцинства. “Искам истории за вас да се разчуят из цял свят”, каза тя.

По-рано Държавният департамент бе изразил безпокойство във връзка с разпръсването на последния гей парад в Москва. И това далеч не са първите случаи, сочещи, че зад гърба на активистите от руските секс малцинства стоят западни дипломатически ведомства.

Фактически по същия начин реагира германският външен министър Гидо Вестервеле. Обществеността в западните държави също е вземала страната на “потисканите гейове в Русия”. Стига да погледнем някои заглавия в американски и европейски вестници: “Гоненията срещу гейовете в Русия: от дранголника до Фейсбук” (”Република”, Италия); “Усилената борба на известен руски борец за правата на секс малцинствата” (”Ню Йорк таймс”, САЩ); “Хомофобия: Съветът на Европа трябва да накаже Русия” (”Монд”, Франция); “Демонстрация на гейове бе жестоко потушена в Москва” (телевизия Бе Еф Ем, Франция); “Московските гейове се борят за общото дело” (руската редакция на Радио франс ентернасионал, Франция); “Руски съд отново отхвърли жалба на лесбийска двойка” (Ройтерс, Великобритания); “Похвала на Славянския гей парад” (”Гардиън”, Великобритания); “Ако сте с нас, знамето ви има седем цвята” (”Таймс”, Великобритания); “Гордостта на гейовете е посрамена чрез страх и заплахи” (”Таймс”, Великобритания); “Неофашисти и прекалени светци срещу първия гей парад в Москва” (”Либерасион”, Франция).

Сиреч, критикувайки Русия по този въпрос, медиите - в известен смисъл индикатор на нагласите в западното общество - проявяват смайващо единодушие с тамошните власти. Каква е причината? Помолихме за отговор експертите Максим Шевченко, Егор Холмогоров, Гейдар Джемал и Евгения Дебрянская.

Евгения Дебрянская, един от организаторите на гей-движението в Русия:

“Не усещам някаква подкрепа от страна на Държавния департамент. Според мен, от там изобщо не предоставят на руското гей движение някаква помощ, освен само декларативна. Да, през 90-те положението в тази сфера съществено се промени към по-добро. През 1993 г. бе премахнат онзи член от наказателния кодекс, който даваше възможност да се хвърлят хора в затвора заради тяхната секс ориентация, а през 1998 г. бе отменено и психиатричното преследване на гейовете. Всъщност обаче всичко спря дотук.

Не е изкоренена социалната дискриминация, включително ограниченията срещу гейовете, ако желаят да упражняват някои професии. Обществото е враждебно настроено спрямо начина им на живот. Пребиват ги, убиват ги. И в тази връзка още не е образувано нито едно дело.

Колкото до мен, отдавна вече не участвам в самото движение, но съм в течение на нещата. Въпросът е и там, че в Русия не се спазват конституционните текстове, според които човек може по-специално да изразява свободно своето мнение и мисли. Същото показва и фактът, че до момента не се е състоял нито един от насрочените гей паради. Милицията и до днес не е гарантирала сигурността на тази неголяма маса от хора. Точно тук е разликата със ситуацията в Европа. Там също има доста хомофоби, но полицията успешно се справя с охраната на подобни прояви.

А нашата страна, която демонстрира, че не може да гарантира сигурността на 200 души, претендира да организира масови международни прояви като Олимпиадата в Сочи например. Което отново поражда съмнения дали Русия може да го стори.”

Максим Шевченко, член на Обществената палата на Русия:

“По повод тази ситуация ще кажа следното. Тая Лейди Гага е просто една к****, просто е неприлично човек да я слуша, дори да я гледа. И бих свършил дотук, ако не беше откритата намеса на САЩ, които ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване