07/04/11 15:35
(http://www.klassa.bg/)

България приема финалите на Световната лига през 2012 г.

Новата многофункционална зала в столицата - „Арена София“, ще приеме домакинството на финалния кръг от следващото издание на Световната лига по волейбол. Съоръжението отговаря на абсолютно всички стандарти и изисквания за домакинство на подобен род проява. Капацитетът на „Арена София“ е 12 500 зрители, като с правостоящите достига 19 000. Още преди време от родната централа съобщиха, че страната ни със сигурност ще кандидатства за домакинство на финали от Световната лига. От Международната федерация по волейбол също са останали много доволни от залата, но официалното потвърждение, че България е определена от FIVB за домакин на финалите, пристигна вчера. Президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров бе уведомен от световната централа за решението на изпълнителната комисия, че след детайлно проучване FIVB предоставя организацията на финалите на БФВ. „Изключително щастливи и горди сме от това решение на FIVB, което уверявам ви е плод на огромни усилия и много работа на цялото ръководство на федерацията“, заяви Данчо Лазаров и допълни, че тази чест ще изведе българския волейбол до по-високо стъпало на международната сцена.
При тези обстоятелства националният ни отбор ще се класира по право като домакин за финалната фаза, независимо от постигнатите резултати в квалификационните групи. Домакинството пък ще бъде първо за България от създаването на Световната лига през 1990 година.
Тези дни в Българската федерация по волейбол имаха и друг повод за радост. С участието си на финалния турнир в Полша „трикольорите“ ще вкарат сериозна сума в касата на централата. Със спечелването на второто място в група „В“ възпитаниците на Радостин Стойчев заработиха 950 000 долара от наградния фонд на Световната лига. Всеки от волейболистите ще вземе по 800 долара за всяка от седемте победи в групата, а загубите са оценени на 400 долара на човек. Отборната премия за успех на финалите пък е 50 000 долара на среща.
Междувременно стана ясно, че италианският „Лубе Банка“ (Мачерата) готви невероятна оферта за закупуване правата на волейболната ни звезда Матей Казийски. От тима са готови да платят 1,6 млн. евро за родния национал, който има договор със световния клубен шампион „Тренто“ за още една година. По всяка вероятност от „Лубе Банка“ ще изчакат края на Световната лига и още през следващата седмица ще задействат евентуалните преговори. В момента Матей прибира по 1,2 млн. евро на сезон в „Тренто“, където старши треньор е националният селекционер на България Радостин Стойчев. По-добрите условия, които предлагат шефовете на „Лубе Банка“ обаче, може да накарат Казийски да приеме оферта и да смени клубната си принадлежност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване