07/04/11 14:55
(http://www.klassa.bg/)

Екзоскелет на Lockheed Martin ще помага на войници да носят лесно 90 кг

Американската армия тества роботизирания екзоскелет HULC на Lockheed Martin, който може да помогне на войниците да носят товар от 90 кг на разстояние от 20 км с едно зареждане на батерията, съобщи ЮПИ.
Тестовете имат за цел да измерят натоварването върху организма със и без използването на екзоскелета, промените в разхода на енергия и колко бързо хората свикват с помощното устройство. Дизайнът му улеснява ходенето с приклякане и пълзенето. Екзоскелетът е оборудван с микрокомпютър, който гарантира, че движенията на устройството са в хармония с тези на човека.
Професор от японския университет в Цукуба създаде подобно устройство, наречено HAL (Hybrid Assisted Limb), което може да увеличи до десет пъти физическата издръжливост на човека, който го използва.
Костюмът HAL засича биоелектрическите сигнали с помощта на сензори, които са поставени на определени места по човешкото тяло. Тези сигнали определят движенията на екзоскелета, така че той да улеснява движенията на човека.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване