07/05/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Гръцки и румънски компании се местят у нас заради кризата

Само за първите шест месеца на 2011 г. около 800 гръцки фирми са се преместили в България, като повечето от тях се прехвърлят на север заради кризата в южната ни съседка, съобщи електронното издание Greek reporter. Според данните на НАП 2074 дружества с изцяло гръцки капитал са подали декларации за облагане с корпоративни данъци за 2010 г. Това е със 183%, или почти три пъти повече от 2006 г. (една година преди приемането на България в ЕС). Общо 800 компании, или 38% от всички фирми със 100% гръцко участие са регистрирани в териториалната структура на НАП в Благоевград. В София се обслужват 699 фирми, в Пловдив - 127, а в Пазарджик - 58. „Несигурната икономическа обстановка и непрекъснатите протести принуждават гръцките бизнесмени да насочват бизнеса си у нас“, коментира за „Класа“ Камен Колев, зам.-председател на БСК. По думите му предислокацията на фирми е оценка за сигурността на бизнес средата в България. В момента в Гърция има пик на социално напрежение, все още се преговаря за спасителните траншове и е рано да се говори за ефекта от мерките на правителството, посочи още Колев. Инвеститорите влагат средства в закупуване на имоти или местят бизнеса си, предимно в пограничните райони, с цел по-ниски данъци и отчисления. Зам.-председателят на камарата не се нае да прогнозира докъде ще стигне този процес, още повече че се очаква ново увеличение на данъчното бреме в Гърция. Колкото до бюрокрацията, корупцията и регулациите на бизнеса, нашата страна не отстъпва на южната си съседка, смята Колев. Според данни на Гръцкия бизнес съвет в България, гръцките компании са наели към момента около 82 000 души у нас.
Част от регистрираните дружества са малки и имат за цел закупуване на имот или автомобил, но не са малко и тези, които развиват реален бизнес. Очаква се още гръцки компании да се преместят у нас до края на 2011 г. Същевременно с 8.2 пъти са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци за 2010 г. в сравнение с 2006 г., което бележи ръст от 700%, сочи статистиката на НАП. От приходната агенция съобщават, че за облагане на печалбата си от 2010 г. данъчни декларации са подали 272 фирми със 100% румънско участие, докато за 2006 г. това са направили едва 33 дружества. Според експерти засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния, свързан с развиването на дейност в България, е най-вече заради ниската данъчно-осигурителна тежест и значително облекчаване на изискванията за започване на нов бизнес през последните няколко години у нас. Освен от макроикономическата стабилност, съседските фирми са привлечени и от по-евтината работна ръка, недвижими имоти, наеми и транспортни услуги. Фирменото емигриране ще продължи и занапред, защото потреблението в съседните ни европейски държави се свива. Нормално е бизнесът да търси нови пазари, коментират от БСК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване