07/05/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Едва 10% от военната ни продукция са предназначени за ЕС и НАТО

Едва 10 % от продукцията на военната ни индустрия в момента отиват за потребностите на ЕС и НАТО, което не е нормално, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на конференцията за развитието на българската отбранителна и технологично-индустриална база. Експортният потенциал на отбранителната индустрия в България е съизмерим с този на енергетиката. Вече е готова стратегията за развитие на сектора. Тя ще създаде перспективен модел за устойчиво взаимодействие между държавата и отбранителната индустрия, посочи Трайков. Според него 2018 г. е срокът, до който тя трябва да се интегрира с европейската военна индустрия. Ние имаме воля да бъдем коректен партньор на българските компании от отбранителния бизнес. През последната година задълженията ни към фирмите намаляха четири пъти, заяви от своя страна министърът на отбраната Аню Ангелов. През 2010 г. за осигуряването на дейността на Българската армия на български компании са изплатени 336 млн. лв. Малка част от тези средства са свързани конкретно с фирми от отбранителната индустрия. За тази година в материалния план са предвидени близо 302 млн. лв. за разплащане с български доставчици и изпълнители. Всички фирми, които имат капацитет и желание да работят по отделните инвестиционни проекти на МО, могат да намерят мястото си в тяхната реализация, заяви Аню Ангелов, като същевременно подчерта, че от ведомството ще настояват за най-доброто възможно качество, при възможно най-добра цена и чрез открит и честен
състезателен процес. Като пример Ангелов даде възможността за поддръжка от български фирми на френските вертолети "Кугър", а в бъдеще и на "Пантер". Министърът очаква наши фирми да спечелят поръчка на агенцията на НАТО за доставки и поддръжка /NAMSA/ за ремонт и модернизация на 36 вертолета Ми-17 от страни - членки на алианса. Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов каза, че има голям интерес към офсетните програми. В момента фирми са обявили проекти за 140 млн. лв. Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев поясни, че в инвестиционната програма на ведомството са определени 13 приоритетни области, в които до 2020 г. трябва да бъдат вложени 2 млрд. лв.
Военният министър Аню Ангелов съобщи още, че ще предложи на Министерския съвет създаването на агенция, която да отговаря за всички ненужни на държавата имоти. Той призна, че МО се е провалило в изпълнението на стратегията си да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост. Според стратегията, до края на 2012 година МО трябва да се освободи от всички имоти, които сега са близо 900. Това обаче няма как да стане при ниския интерес на имотния пазар и при освобождаването на нови и нови имоти. Наскоро от МО съобщиха, че през 2010 г. разходите за охрана на тези имоти са били 986 хиляди лева месечно, докато през тази са вече 1.072 млн. лева.
Правителството подготвя нов военновременен план, който значително ще намали запасите от суровините и материалите, които фирмите са задължени да поддържат, обяви още Ангелов. Според новия план, който трябва да е готов до края на годината, вече ще се съхранява готова продукция вместо суровини. Действащият военновременен план е от 1986 г. и е съобразен с над 100-хилядна армия. Новите разчети ще бъдат на база непрекъснато намаляващата армия, тъй като в момента военновременните запаси в пъти надвишават нуждите на Българската армия и затрудняват фирмите.


Трайчо Трайков: Не се притеснявам за интереса към „Булгартабак“

Не се притеснявам за интереса към „Булгартабак“, заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Едва три фирми подадоха молби за допускане до конкурса за тютюневия холдинг, въпреки че преди това 10 компании купиха документи.
В находище на природен газ до Ловеч има около 10 млрд. куб. м синьо гориво и скоро ще можем да черпим по един милиард куб. м годишно, обеща Трайков. Ние се стремим да дефинираме приоритети и да предлагаме законодателни мерки за изпълнението им. Сред основните ни цели е подобряване на бизнес климата - намаляване на административната тежест с 20 процента и вече сме изпълнили 70 %. Направихме стратегии за развитие на икономиката, като целта ни е да достигнем 60 процента от средния брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС през 2020 г., каза Трайков. МИЕТ е отговорно и за финансовите резултати на фирмите, на които е принципал. За 2010 г. те имат с около 300 млн. лева повече печалба от 2009-а, каза Трайков. Тази година само АЕЦ "Козлодуй“ е произвел за първите шест месеца електроенергия за 42 млн. лв. повече, отколкото за същия период на миналата година, добави министърът. Основна цел на нашето правителство е намаляване на енергийната зависимост на България и затова започнахме местен добив на природен газ, който вече задоволява около 10-15 процента от потреблението, каза Трайков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване