07/06/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

В БДЖ ще стопяват загубата до 2012 г.

Има значително подобряване на финансовите резултати на БДЖ, което е следствие от провежданите реформи и целта на ръководството вече е да излезе на нулата през 2012 г., а не както досега се предвиждаше през 2014 г. Това съобщи Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите, по време на кръгла маса за реформите, плана за преструктуриране и финансовото стабилизиране на дружеството. За първите месеци на т.г. загубата е приблизително 16 млн. лв., което е с 19 млн. лв. по-малко, отколкото през същия период на 2010 г. На вчерашното си заседание кабинетът разреши мостово финансиране от 140 млн. лв., от които 40 млн. лв. ще отидат за ремонти и компанията ще започне да изплаща най-спешните си задължения. Самият заем от Световната банка се очаква да бъде финализиран през септември.
БДЖ ще може да кандидатства за покупка на нов подвижен състав през следващия програмен период. Ако компанията обаче излезе на чисто, с разрешение на ЕК още през 2013 г. има възможност да получи финансиране с остатъчен ресурс по ОП “Транспорт“, смята Владимиров.

Няма нито една печеливша пътническа дестинация

В момента при пътническите превози дори линиите София – Варна и София – Бургас носят известни загуби, съобщи шефът на борда. Той призна, че въпросът със закриването на губещите е изключително сложен, защото не касае само правителството, а и местната власт. Преди да се закрият най-малко натоварените линии, ще се направи опит да се промени пътникопотокът чрез по-широки дестинации.
Около 30-40% от мерките за реформа вече са реализирани. Активите са прехвърлени в двете новосъздадени самостоятелни компании – „Пътнически превози“ и „Товарни превози“. Обмисля се дейностите по охрана, почистване и колетната служба да бъдат предоставени на външни фирми. Така няма да се наложи съкращаване на служители, защото те ще бъдат пренасочвани. С 11 000 вагона разполага компанията, 6600 от тях са излишни заради свитата дейност и трябва да се продадат, за да може с освободения ресурс да се ремонтират останалите. Но тъй като са в лошо състояние, трудно се намира пазар, досега не е намерен купувач за първите 550, които са пуснати на търг.

13 000 работят в системата, но не си комуникират

Повишаване на качеството на обслужване е един от начините да се увеличат приходите, каза новоназначеният изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев. Той обясни, че последно е пътувал с влак преди десетина дни и това му е „разказало играта“. Например не са успели да му направят дори едно еспресо, защото машината била открадната.
Чувствам се като на война, излезли сме срещу нещо, което не знаем какво е. Всеки ден разбирам 100 неща и че за още 1000 не знам какво става. Една от първите оперативни задачи е да се продухат информационните потоци в това дружество, защото 13 000 души работят в компанията, но не си комуникират, зарече се Недев. Той обясни, че като финансист без директна връзка с железниците все още, с относително повърхностни представи как функционират те, има едно предимство, че няма никакви сантименти и предубеждения и ще действа изцяло на бизнес принцип. Това, че загубата от 35 млн. лв. е спаднала на 16 млн. лв., е абсолютно все едно и също. Това са огромни числа. Докато скобите, които в ексела са начин да се отрази отрицателно число, не отпаднат, дотогава ще спя по-трудно. А след това ще ставам алчен и ще искам това число да става все по-положително, каза още Йордан Недев. Той вече е подписал заповеди за освобождаване на петима от ръководния екип, а днес официално пред медиите ще обяви какво смята да предприеме по-нататък. Според председателя на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев с местата си се разделят управителите на товарни и на пътнически превози, съответно Александър Митев и Георги Пенчев, шефката на отдел имоти Таня Василева, директорът на локомотивите Чавдар Трендафилов.
Всички ненужни активи на железниците трябва да се продадат, а ръководството трябва да се замисли дали администрацията може да се съкрати и дали й трябва сграда в центъра на София, вместо да се премести на Централна гара, предложи икономистът Георги Ангелов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване