07/06/11 16:57
(http://www.klassa.bg/)

Ръстът на лошите кредити се забавя

Безспорно вече 5 поредни тримесечия България бележи икономически растеж, независимо че това не се чувства от всички граждани и фирми. От януари до март 2011 г. статистиката сочи, че той е достигнал до 3,4% на годишна база, което е доста положителен сигнал. Ръстът няма как да не започне постепенно да се пренася и към другите сектори, които все още изостават, както и към потреблението на гражданите и домакинствата. Но това ще става постепенно. Не трябва да се очаква, че лесно ще се върнем към същото потребление и инвестиции към нивата преди световната финансова и икономическа криза.
Износът вече надхвърли нивата от преди кризата. Това показва, че не само се възстановява, но в момента отчитаме дори по-добри данни в сравнение с пика от юли 2008 г. Нарастване има не само в традиционно силните отрасли като фармация, но в сектори като производство на електрически машини и съоръжения. И към април дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е положителен в размер на 0.6%. Освен това в края на първото тримесечие на 2011 г. сме свидетели на първия положителен растеж на инвестициите. Искам да отбележа, че голям принос за относително по-лесното преодоляване на кризата има и макроикономическата стабилност, която бе осигурена от последователното и разумно поведение на няколко правителства по отношение на дефицита.

Банковата система е изключително стабилна

Наскоро Стенли Фишът имаше интересен доклад, в който се подчертаваше, че може би районът на Централна и Източна Европа е пострадал по-малко от световната криза. Според експерта това се дължи именно на стабилността на банковите системи и състоянието, в което те са били при настъпването й. Тези критерии оказват и сериозно влияние в определянето на бедите от нея. Българската банкова система продължава да демонстрира гъвкавост и ефективност и при излизането от кризата. Активите продължават да се увеличават. Депозитите също нарастват, което е много важно и е показател за доверие в системата, а не само, както се говори, за липса на алтернативни възможности за инвестиции. За съжаление необслужваните кредити също нарастват, като техният дял в края на март е 12.9 на сто. Но въпреки това банковата система е много добре капитализирана и има много високо ниво на заделените провизии. Пак обръщам внимание, сам по себе си показателят „просрочени задължения“ говори много малко. Важни са буферите, които вървят с тях. България се намира в златната среда. Страната има над 5 млрд. лв. заделени провизии и над 10 млрд. лв. капитал на банковата система. По този критерий страната се нарежда на едно от челните места в Европа, с много висок коефициент на капиталова адекватност.

Буферите компенсират

Въпреки тенденцията за нарастване на лошите кредити темпът, с който се увеличават, се забавя. Бързината на растеж за първото тримесечие на 2011 година достига до 8.5 на сто, за сравнение през същия период на миналата година темпът беше 21.7%.
Нашата банкова система не трябва да се притеснява на новите изисквания на ЕС, защото се предвиждат много дълги преходни периоди. В момента се провеждат стрес тестове на 91 водещи банки в ЕС, една чат от тях са представени и в България. С тези проби се цели да се види дали минават препоръчителните 5% на адекватност на първичния капитал. Този коефициент за страната е 15.36 на сто. Искам да подчертая, че в нашата банкова система няма слаби банки. Всички са добре капитализирани с висока ликвидност и няма защо да се притесняват хората и бизнесът. Трябва вече да започнем да имаме по-големи очаквания за подобряване на обслужването, по-активно поведение за кредитиране на производствения сектор. Защото за домакинствата вече има много изгодни предложения заради високата конкуренция. Трябва да се обърне и сериозно внимание на комуникациите, защото насаждането на страх води до загубата на пари. Трябва да се обръща по-малко внимание на външните анализатори и да се акцентира на собствената статистика.



*Със съкращения. Заглавията са на редакцията. По време на дискусия, организирана от асоциация „Банка на годината“, на тема „Българските банки и българският бизнес – на изхода на кризата и в началото на растежа“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване