07/07/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

“Бясното куче” Кадафи може и да приеме сделка

Ройтерс

Либийският лидер Муамар Кадафи има репутация на налудничав тиранин, но всъщност е много интелигентен, обича семейството си и може да направи това, което всички най-малко очакват от него и да се откаже от властта. Битката за Либия, навлязла вече в петия си месец, е съревнование между западните военни технологии, пари, петрол, дипломация, неорганизирани бунтовници и упоритата система на управление, която отказва да бъде пометена от вълната на бунтове на Арабската пролет. В крайна сметка това е битка, чиито изход може да зависи от решенията на един-единствен човек: Муамар Кадафи.

Извън Либия Кадафи - с неговите дрехи като за сафари, със свитата му от жени-телохранителки, с безмилостните му репресии срещу опонентите - е смятан за жесток диктатор с променливи настроения, който ще се бие до последната капка кръв. Бившият президент на САЩ Роналд Рейгън го нарече “бясното куче” на Близкия изток. Донякъде с поведението си Кадафи потвърждава това мнение. Аз лично като репортер видях как ядосан, Кадафи удари с две ръце силно по гърба един от хората от протокола по време на международна среща на върха. Звукът от удара отекна силно из мраморните коридори на сградата, където се провеждаше срещата на върха.

Кадафи не се е притеснявал и да пролива кръв. През 1996 г. в един от затворите на Триполи бяха убити повече от хиляда затворници. Международният наказателен съд издаде заповед за задържането му, обвинявайки го в престъпления срещу човечеството заради убийството на цивилни протестиращи. Опонентите му изчезваха. Но образът, обрисуван от изтеклите чрез Уикилийкс дипломатически грами и от разказите на хора, които са го наблюдавали десетилетия наред, е на по-сложна личност, отколкото предполагат стереотипите, на човек, който е способен да опровергава прогнозите за следващите си ходове.

“Аз лично смятам, че той ще продължи да ни изненадва до края”, казва Оливър Майлс, бивш посланик на Великобритания в Либия. “Единият от начините, по който може да ни изненада, предполагам, защото самоубийството не е типично за арабите, е да постъпи като Хитлер, но като цяло смятам, че е по-вероятно да постъпи по друг начин, да се оттегли . . . обвит в слава, да отиде някъде в Африка като оттеглил се крал на кралете.”

Дейвид Мак е бил млад американски дипломат, когато за първи път се среща с Кадафи, скоро след като оглавеният от него военен преврат през 1969г. сваля от власт краля и управлението се поема от революционното правителство. Мак превежда на тогавашния посланик на САЩ на среща с Кадафи. Той си спомня за Кадафи като за “изключително умен, с много висок коефициент на интелигентност.” “Много добре помнеше какво е станало от една среща до друга, умееше да бъде гъвкав тактик”, казва Мак, който по-късно се издигна до заместник-държавен секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток.

Години по-късно Кадафи все още проявява същия силен интелект. На високопоставени либийски служители често им се нарежда да превеждат за него политически трудове, които да чете. В един момент през 2008 г. сред четивата му са били “Дързостта на надеждата” на Барак Обама и “Ерата на грешките. Последиците от войната срещу тероризма” на Джордж Сорос, твърдят американски дипломати, които са видели книгите на бюрото на съветника му. Когато през последното десетилетие Либия успя донякъде да излезе от изолацията си, Кадафи беше твърдо решен да покаже ерудицията си на новите си западни гости.

“Спомням си, че бях дълбоко поразен от факта, когато американски конгресмени започнаха да го посещават . . . когато беше осъществени първите контакти, говореше се, че бил на предела на силите си, вероятно психично болен”, казва Майлс. “Но след тричасова среща американските конгресмени излизаха изтощени, а не Кадафи.”

Той е също толкова взискателен и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване