07/07/11 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Изборът на шефове на спецсъда започва отначало

Изборът на шефове на специализирания съд стартира отначало, след като вчера Висшият съдебен съвет откри нова процедура. До това решение се стигна, след като в сряда единственият кандидат за поста ръководител на специализирания апелативен съд Росен Русев, който в момента оглавява Хасковския окръжен съд, оттегли кандидатурата си. За първоинстанционния специализиран съд пък въобще няма кандидат. Липсата на желаещи и необходимостта от допълнително обучение на прокурорите в специализираната прокуратура бяха част от причините стартът на двете институции да се отложи за 1 януари 2012 г.
Междувременно на заседанието на съдебния съвет стана известен и още един проблем. Оказа се, че магистрати си правят отводи и от конкурсните комисии, които трябва да оценяват и класират кандидатите за новите структури. До момента бяха определени две комисии с по 7 членове, избрани на случаен принцип сред магистратите с опит. Според члена на ВСС Георги Шопов оттеглянето им било заради планирани отпуски за времето, когато ще се проведат конкурсите за назначаването на около 50 съдии, прокурори и следователи. Сред оттеглилите се са бившият шеф на Апелативната прокуратура в Пловдив Андрея Атанасов, свален от поста заради контакти с Красимир Георгиев – Черничкия, и близкият до бившия главен прокурор Никола Филчев военен обвинител Трендафил Трайков.
Преди заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев пък определи като „много притеснителен“ бойкота на ВСС, наложен от съдилищата в София и Благоевград. „Не вярвам това да се дължи само на някакви процедурни и технически причини. По-скоро е някакъв вид недоверие, но нека да видим как ще приключи процесът по избиране на делегати. Възможно е други съдилища да изберат делегати“, добави той. Според него сигналът е особено силен, след като именно големите съдилища начело с Върховния касационен съд не са избрали делегати за събранието. Главният прокурор посочи, че съдебната система е длъжна по закон да попълни тази квота, парламентът също. Народното събрание обаче отказва вече над година и половина да го направи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване