07/07/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Изчезналите бебета - зловещата тайна на Испания

в. Ню Йорк таймс

Подтикнати от гневни родители, испански съдии започнаха разследване на стотици твърдения за похитени и продадени за осиновяване деца за период от 40 години. Както по всичко личи, това зародило се през диктатурата на генерал Франсиско Франко политическо наказание за семействата на левичарите се е превърнало в бизнес с трафик на бебета, в който лекари, медицински сестри и дори монахини са съучастници на престъпни мрежи.

Тези случаи на похищения, които накрая може да се окажат хиляди, шокираха страната, която и до днес си остава потресена от разкритите и неизречени ужаси на испанската Гражданска война (1936-1939) и управлението на Франко. Миналата седмица 78-годишната Консепсион Родриго Ромеро се присъедини към непрестанно набъбващите редици от испански родители, които се обръщат към съдилищата, за да разберат каква е била съдбата на техните бебета.

Родриго Ромеро, която в миналото е била шивачка, е родила преждевременно бебето си през 1971 г. Тогава лекар от болница в Севиля й казал, че има син, който е слабичък, но е здрав и бързо ще наддаде на килограми. След което тя никога повече не видяла този лекар, нито пък бебето си. Два дни по-късно друг доктор от същата болница казал на съпруга й, че бебето е било изпратено в друга болница за допълнителни изследвания, но е починало там. Втората болница се била заела с погребението и тялото на бебето било положено в безименен гроб в севилското гробище Сан Фернандо . “Дълбоко в душата си винаги съм знаела, че синът ми е откраднат”, споделя госпожа Ромеро.

Испанското правосъдие беше принудено да действа, след като АНАДИР, асоциацията, представляваща хора, които издирват безследно изчезналите си деца или родители, внесе иск в края на януари тази година. Главният прокурор Кандидо Конде-Пумпидо обяви на 18 юни, че прокуратурата е разгледала 849 сигнала и допълни, че от тях 162 могат да бъдат категоризирани като престъпно деяние, защото има доказателства, навеждащи на мисълта за отвличане.

Давността на повечето от тези предполагаеми престъпления е изтекла. Това накара адвокатите да повдигнат въпроса дали на тези престъпления трябва да се предостави специален статут. През 2008 г. Балтасар Гарсон, най-прочутият в света испански съдия, разшири обхвата на разследването за предполагаемите престъпления по времето на Франко и започна да проучва дали диктаторът е наредил хиляди бебета да бъдат отнети от жените, подкрепяли неговите републикански опоненти през Гражданската война. Случаите на изчезване на деца обхващат периода от 1950 г. до 1990 г. и са продължили доста след смъртта на Франко през 1975 г. Не се знае каква роля са изиграли в това правителствените чиновници.

Според прокурора Конде-Пумпидо е невъзможно да се прецени колко още такива случаи ще излязат наяве. Той за първи път намекна и за организирани престъпни мрежи, замесени в тези отвличания. Прокурорът не предостави повече подробности и се задоволи само да каже, че не вярва само една-единствена организация да стои зад тези похищения. Антонио Баросо, председателят на асоциацията АНАДИР, е уверен, че през годините Испания се е превърнала в център на бандите, извършващи международна търговия с бебета и че много от похитените деца са били продадени отвъд океана.

Четиридесет и две годишният Антонио Баросо основал АНАДИР миналата година, след като негов приятел му каза, че те двамата са били осиновени. Тогава Баросо съпоставил ДНК проби на жената, която винаги е смятал за своя майка, с проби на своята ДНК и те не съвпаднали. Той притиснал жената до стената и тя признала, че е платила на монахиня, за да си купи бебе и че го е заблуждавала десетилетия наред за обстоятелствата около раждането му. Антонио Баросо тръгнал после по следите на монахинята, която работела в родилно отделение. Неговият иск срещу монахинята ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване