07/07/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Призракът на теокрацията броди в Израел

Франс прес

В Израел, където религията никога не е била отделена от държавата, равини ултранационалисти, които са малцинство, но имат влияние, отправят предизвикателство към съдебната система и с това извикват призрака на теокрацията. Последователи на равините Дов Лиор и Яков Йосиф, заподозрени в подстрекаване към насилие и расизъм, призоваха тази седмица за организиране на голяма демонстрация пред Върховния съд в Ерусалим, за да протестират срещу краткото им задържане. Равините бяха доведени насила в полицията, тъй като отказаха да се яват там за разпит, макар да бяха официално призовани.

Равините са критикувани, че са разрешили отпечатването на много оспорван теологичен трактат - “Тората на царя”, който оправдава избиването на невинни не евреи, включително деца, в случай на война. Двамата религиозни дейци се представят като жертви на съдебната власт, която според тях искала “да заглуши гласа на Тората” и не им давала възможност да изразяват мнения, произтичащи от равинската традиция.

Светските кръгове в Израел се безпокоят от засиленото влияние на едно “ново течение в юдаизма, което иска да унищожи правовата държава”, писа в понеделник популярният вестник “Маарив”. Според вестника Израел е “единствената страна в света, в която религиозните лица са над законите и полицаите нямат право да ги разпитват”. В същия дух лидерката на опозицията Ципи Ливни, разкритикува “една група, която не признава властта на съдиите и иска да я замени с тази на равините.” Според Ливни предизвикателството на равините “засяга основите на държавата Израел”, която по конституция е “еврейска и демократична”.

Това предизвикателство накърнява и принципите на ционизма, чийто основател Теодор Херцел в книгата си “Еврейската държава” (1896) изключва възможността бъдещата държава да бъде теократична. Премиерът Бенямин Нетаняху разкритикува на заседание на правителството поведението на равините. Но Нетаняху, председател на дясната партия Ликуд, се ограничи до това да отбележи, че “никой в Израел не е над законите”. Депутати от неговата партия обаче смятат призовките за неоснователни.

Равините националисти имат няколко хиляди последователи, най-вече в селищата на окупирания Западен бряг. Подкрепяни са активно и от крайната десница, а по-резервирано - и от ултраортодоксалния лагер. Заселниците от крайната десница увеличиха през последните седмици заплахите и актовете на агресия срещу полицаи и представители на закона, които обвиняват, че спирали колонизацията.

Ултраортодоксалният лагер, който не споделя като цяло радикалните мнения на двамата равини, изрази опасения, че задържането им създава опасен прецедент, който ще позволи санкциониране на мнението на равините в името на борбата срещу расизма. Въпреки това, бащата на равина Яков Йосиф, духовният водач на ултраортодоксалната сефарадска партия Шас, равинът Овадия Йосиф, разкритикува сина си, съобщават местни медии. “Защо този идиот не отиде в полицията, щом го викат?”, избухна равинът Овадия Йосиф. В неделя сутринта полицаи задържаха за кратко Яков Йосиф, след като той отказа да се яви в полицията, където бе викан няколко пъти.

Предишната седмица равинът Дов Лиор, духовен водач на колонията Кирят Арба и на еврейската общност в Хеброн (Западен бряг), бе задържан за кратко по същите причини. През 1995 г. равинът Лиор изрече страшни анатеми срещу тогавашния премиер Ицках Рабин и заради това бе заподозрян, че е оказал влияние върху убиеца му Игал Амир. “Още тогава трябваше да арестуват равина Лиор”, отбелязва високотиражният ежедневник “Йедиот ахронот”, който е сигурен, че двамата равини няма да бъдат преследвани, имайки предвид, че съдебната власт не иска да си разваля репутацията.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване