07/07/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

Промишлеността върви нагоре със 7,8%, строителството отново спада

През май 2011 г. промишленото производство нараства със 7,8% спрямо същия месец на 2010 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Но на месечна база, в сравнение с април т.г., промишленото производство отчита спад от 0,5%. Спрямо април намалява производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 6%, докато производството в добивната промишленост нараства с 9,8%, а в преработващата промишленост - с 1,9%. На годишна база увеличение на промишленото производство отчитат в добивната промишленост - с 20,8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12,7%, и в преработващата промишленост - с 5,9%.
По-мрачно стоят нещата в строителството. Май е поредният месец със спад на строителната продукция, като на годишна база той е 16,6%, отчитат от НСИ. Добрата новина е, че на месечна основа понижението е минимално – от 0,1%. Същевременно продукцията от строителство на сгради се увеличава с 1,7%, а от гражданското или инженерното строителство - с 2,1%, отчита НСИ. На годишна база намалението на строителната продукция се определя предимно от отрицателния темп при гражданско/инженерното строителство, където спадът е 19,9%, а в сградното строителство - 8 на сто.
По предварителни сезонно изгладени данни на НСИ през май 2011 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ се увеличава с 0,4% в сравнение с април. На годишна база оборотът в търговията на дребно бележи ръст от 1,6%. Повишение на оборотите отчитат в четири икономически дейности - търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 3,2%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,1%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1% и с 0,1%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита. Спад се наблюдава при търговията в сектор „Текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ с 1,6% и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия (0,4%).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване