07/07/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Скандалът с “Нюз ъф дъ уърлд” се разгаря

Главната редакторка Ребека Брукс, Мърдок и премиерът Камерън на сатирична имитация на първа страница на таблоида със заглавие “Прецакани”.

Скандалът с подслушването на телефони, в който е замесен таблоидът “Нюз ъв дъ уърлд”, част от медийната империя на Рупърт Мърдок, се разраства и всеки ден нови шокиращи разкрития излизат наяве , отбелязва британският в. “Дейли телеграф”. Първо се разбра, че частен детектив, нает от изданието, се е сдобил незаконно с достъп до телефона на изчезнала и после убита ученичка, изтривал е част от гласовите съобщения и така е поддържал у роднините й надеждата, че тя може би е жива и е заличил ценна за полицията информация. После бе разкрито, че таблоидът по същия начин е получил достъп до телефоните на близки на жертвите на атентатите в Лондон отпреди 7 години.

Сега става ясно, че мащабите на скандала са много по-големи. Лични данни на семействата на британски военни, убити на фронта в Ирак и Афганистан, също са били намерени сред документите на детектива Глен Мълкеър, нает от “Нюз ъв дъ уърлд”, което поражда съмнения, че той вероятно е прослушвал и гласовите пощи на тези хора. Новината породи горчивина и гняв у хората, загубили близките си във войните в двете страни.

Сега лондонската полиция е изправена пред все повече призиви от роднини на различни жертви да установи дали и техните телефони са били подслушвани. Призивите се отправят както от близки на убитите в Ирак и Афганистан военни, така и на жертви на терористични актове, на загиналите от цунамито през 2004 г. в Индийския океан или на жертвите на шокиращи убийства в самата Великобритания. Скотланд ярд е започнал да се свързва и с роднини на жертвите на атентатите в Лондон на 7 юли 2005 г., за да ги предупреди, че те също са били взети на прицел от изданието, пише в. “Гардиън”.

Полицията започва да проучва всеки по-значим случай на убийство, отвличане или посегателство срещу дете след 2001 г. като реакция на разкритията, че журналисти от “Нюз ъв дъ уърлд” са проникнали в гласовите съобщения на телефона на убитото момиче Мили Доулър. Служители на реда вече са уведомили родителите на убитите през 2002 г. момичета Холи Уелс и Джесика Чапман, че техните мобилни телефони са били подслушвани. Документи, иззети от лондонската полиция при акция в дома на Мълкеър, са показали, че мишена на частния детектив е бил бащата на Джесика - Лесли Чапман. Смята се, че родителите на Холи също са били мишена на Мълкеър, отбелязва “Гардиън”.

Предполага се, че журналисти от “Нюз ъв дъ уърлд” са се опитвали да получат достъп до гласовите съобщения на роднини на жертвите на атентатите в Лондон, докато те отчаяно са очаквали да получат информация за любимите си хора след нападенията, пише в. “Дейли телеграф”. Не е ясно дали по това време те са знаели, че близките им са загинали при атаките. Разкритието ще бъде голям удар за опечалените роднини. То става в навечерието на шестата годишнина от атентатите. “Дейли телеграф цитира адвоката на част от семействата на жертвите Клифърд Тибър, според когото това дълбоко ще нарани хората, загубили свои близки при атаките. Близките на всички тези хора твърдят, че са отвратени от разкритията и заплашват никога повече да не купуват “Нюз ъв дъ уърлд”, ако всичко това се окаже истина. Те призовават виновните за скандала да бъдат изправени пред съда.

Проблемът се задълбочи още повече, след като говорител на британския финансов министър Джордж Озбърн заяви, че полицията е предупредила работодателя му, че неговото име и телефонен номер били сред документите на двама души, задържани за незаконно подслушване. Стана известно също, че главната изпълнителна директорка на “Нюз интернешънъл” Ребека ...

Публикувана на 07/07/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12151/skandalat-s-nyuz-af-da-uarld-se-razgarya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване